mwasiu napisał(a):arthek napisał(a):mwasiu napisał :
Możesz mi podpowiedzieć jaki to przepis ( artykuł) , łatwiej mi będzie go odszukać aby przygotować się na rozmowę.
:
Art. 75 ust. 3 Prawa o ruchu drogowym "Zabrania się rejestracji pojazdu złożonego poza wytwórnią, z wyjątkiem pojazdu
marki ?SAM? oraz pojazdu zabytkowego."
Art. 104 par. 1 KPA "Organ administracji publicznej załatwia sprawę przez wydanie decyzji, chyba
że przepisy kodeksu stanowią inaczej." -
Art. 105 par. 2 KPA "Organ administracji publicznej może umorzyć postępowanie, jeżeli wystąpi o
to strona, na której żądanie postępowanie zostało wszczęte, a nie sprzeciwiają
się temu inne strony oraz gdy nie jest to sprzeczne z interesem społecznym."
Jeżeli Ty nie wystąpisz z wnioskiem o umorzenie to NIE MAJĄ PRAWA NIE WYDAĆ DECYZJI i oddać dokumentów. Wszcząłeś postępowanie administracyjne wnioskiem i musisz dostać decyzję.
Jeżeli nie wydadzą decyzji to nie odbierasz złożonych dokumentów i piszesz pismo. "W związku ze złożonym wnioskiem o rejestrację (...) i informacją o zwrocie dokumentów proszę o wydanie decyzji w tej sprawie wraz z uzasadnieniem.
Zwrot dokumentów może nastąpić wtedy gdy sprawa jest bezprzedmiotowa, nienależycie opłacona itp.
Jednak przed zwrotem powinni wezwać Cie do uzupełnienia braków formalnych. Ponieważ nie ma takowych braków musza rozpatrzyć wniosek. Pozytywnie lub negatywnie. Od wydanej decyzji przysługuje środek odwoławczy.
Witam,
Dzięki za zainteresowanie tematem na forum.
Czekam na informację od nich w sprawie decyzji i narazie nie wiem jak się bronić jeśli nadal będą twierdzili ,że muszą mieć dane umożliwiajace im sprawdzenie czy rzeczywiscie na gościa z umowy i w jakim WK poprzednio była rejestrowana Osa .
Szukałem dziś w kodeksie drogowym jakiegoś zaczepienia w artukule odnośnie dowodu własności przy rejestracji na zabytek aby mieć jakieś podparcie prawne ale nic nie znalazłem co jednoznacznie mówi, że nie mogą żądać ode mnie takich informacji.
Decyzję tak czy inaczej mi wydadzą , bo tak mnie poinformował ten człowiek z WK u którego rejestrowałem Osę.
Dał tylko czas na podjęcie przez nich stosownej decyzji , negatywnej lub pozytywnej.
Sam zapowiedziałem,że jeśłi decyzja będzie odmowna to się od niej odwołam ...zresztą niewiem nawet co się pisze w takim odwołaniu

bo nigdy do tej pory nie było mi to potrzebne
Ponadto :
Art. 75 ust. 3 Prawa o ruchu drogowym "Zabrania się rejestracji pojazdu złożonego poza wytwórnią, z wyjątkiem pojazdu
marki ?SAM? oraz pojazdu zabytkowego."
stwierdza tylko ,że nie maja prawa nie przyjąć mi wniosku o rejestrację pojazdu zabytkowego , pod warunkiem ,że spełniam krtyteria zapisane w ustawie o rejestracji pojazdów (zabytkowych również) ....no właśnie pod warunkiem ,że spełniam.....
Sęk w tym , że nie znalazłem przepisu jednoznacznie mówiącego ,co dokument własności w trybie rejestracji na zabytek powinien w treści posiadać.
Tak więc, jak gość się uprze to chyba szala będzie po stronie WK.....
W przypadku rejestracji na zabytek mamy do czynienia często z motocyklem co prawda złożonym z kilkunastu innych, ale tak naprawdę dla WK istotna jest tylko rama z numerem , której ktoś był wcześniej właścicielem i na tego kogoś wcześniej była ona zrejestrowana i moze gdzieś figurować w rejestrach i tego się właśnie boją.....
W przypadku SAM'A takiego problemu nie ma bo jest to twór powstający od podstaw z "niczego" i nigdy przedtem nie był nigdzie rejestrowany.
Coraz bardziej się przekonuję, że decyzja o zarejestrowaniu zabytku , tak naprawdę zależy od interpretacji przepisów poszczególnych WK i w tej sprawie bardziej liczy się fart i trafienie na "człowieka" a nie prawo.
Utwierdza mnie w tym sprawa opinii rzeczoznawcy rzekomo niezbędna w procesie rejestracji na zabytek.
Jak się okazuje , jeden konserwator wymaga inny nie , jedna stacja dokonuje przeglądu bez opinii inna nie..
Dziś przyznaję rację znanemu politykowi który twierdził , że "Polska to dziki kraj"