Regeneracja wałów

Re: Regeneracja wałów

Postprzez seba8080 » sobota, 2 lipca 2016, 14:41

Wł wsk 175 na japońskim korbowodzie pozbawiony wad fabrycznych nieosiowości przeciwwag powodujących wibracje, wyważony i wycentrowany:)
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
seba8080

Postprzez Karol » sobota, 2 lipca 2016, 14:56

Kolego zapraszamy do powitalni napisz coś o sobie i o swojej osie jeśli posiadasz.
• Osa M52 x7 • SHL M11 x2 • Simson S51 • Komar Sztywniak •
• Auto do ślubu - Mercedes S500L W140 1994r JAPAN •
Karol

Postprzez seba8080 » piątek, 24 marca 2017, 22:03

pawkiec napisał(a):Nie zauważyłem takiego wątku więc zakładam.
Jako że remontuję shl a miałem dwa wały więc wysłałem je do regeneracji
jeden będzie do osy. Gość jest konkretny choć trzeba określić i naciskać jak ma zrobić.
Istnieje kilka sposobów regeneracji tzn. koszyczek jak w jawie, rolki i tu mamy wybór
jedno- dwu- lub trzy rzędowe. Dorobił mi też tulejkę pod sworzeń tłoka (wzorcowy mu wysłałem),
regenerował dwa wały, poprawił gwinty i zdjął łożyska z jednego bo tak się zapiekły że ni jak nie dało się ich ściągnąć
moimi sposobami ;) Cena za to wszystko ok 180zł dokładnie nie pamiętam (razem z przesyłką) cena za wał w zależności
od stopnia zużycia. Jeśli chodzi o czas to robił mi to około miesiąca bo miał moto-bazar w łodzi i nie miał czasu.

PS
Jeśli znacie kogoś innego to dajcie namiary lub jeśli odradzacie jakiegoś "fachmera" to też proszę o napisanie
pozwoli to innym zaoszczędzić nerwy, czas i pieniądze.

Niechce nikogo negować ale sposób na dwu lub trzy rzędowe łożysko to przestarzała technologia. Sama fabryka wycofała się z tej opcji. Zarówno w WSK jak i SHL itp. Stosowanie rozwiązań bez koszykowych wynikało z braku możliwości produkcyjnych fabryk łozysk i nie dostępności odpowiednich złożeń czyli łożysk igiełkowych w koszykach. Wspominał o tym Pan Sałek w swoich opracowaniach.

tulejki w główce to też archaizm!! ale to szeroki temat.
seba8080

Postprzez seba8080 » środa, 20 listopada 2019, 22:46

Posiadam dwa wały do SHL 175 OSA itp. Do sprzedania. Dla forum upust. Możliwa też regeneracja. Info tel.
Lepszy niż nowy
https://allegrolokalnie.pl/oferta/wal-s ... sk-prl-zmd

https://allegrolokalnie.pl/oferta/wal-s ... duells-zmd

512129126
seba8080

Poprzednia strona

Powrót do Silnik i osprzęt