Właśnie wróciłem z WK z odmową rejestracji Osy.
Kopię złożonych dokumentów otrzymałem ale dopiero wówczas jak poprosiłem o wydanie na piśmie decyzji odmownej wydania kopii dokumentów z jej uzasadnieniem .
Skrót uzasadnienia odmowy:
....Pan Artur ..... ( czyli Ja

) do wniosku o rejestrację pojazdu zamiast dowodu rejestracyjnego , dołączył oswiadczenie o jego braku, natomiast jako dowód właśnosci dołączył jedynie umowę k-s zawartą z Wiktorem ..... na którego pojazd nie był rejestrowany ( od tej osoby kupiłem Osę ) . Ponadto z rozmowy z Panem Arturem ...wynika ,że nie posiada on innych dokumentów ( umów) potwierdzajacych fakt przeniesienia własnosci przedmiotowego pojazdu.
W trakcie prowadzonego postępowania ustalono, ze pojazd nie był zarejestrowany na Pana Wiktora...., lecz był zarejestrowany na rzecz innej osoby,( której danych nie udało się ustalić) i tym samym wydany był jego dowód rejestracyjny ( utracony przez pana Wiktora....).W zwiazku z tym dołączony do wniosku o rejestrację dowód własności pojazdu , nie można uznać za kompletny.
...W związku z niekompletnym dokumentem własnosci , dołączonym przez pana Artura ....... do wniosku o rejestrację pojazdu oraz nieuzupełnieniem go w trakcie postępowania administracyjnego, brakiem możłiwości jednoznacznego wyjaśnienia stanu prawnego dotyczącego własności pojazdu oraz brakiem możliwości potwierdzenia danych pojazdu w poprzednim organie rejestrujacym należało odmówić rejestracji pojazdu.
To tak w dużym skrócie bo uzasadnienie ma 5 stron A4 !
W tym czasie ( od lutego do dzisiaj ) otrzymałem z WK chyba z 12 pism o postępach w toczącym się postępowaniu rejestracyjnym mojej Osy ........