Regeneracja wałów

Re: Regeneracja wałów

Postprzez Roberto » poniedziałek, 13 sierpnia 2012, 17:57

Cześć
Czy ten zakład na Krakowiaków znajduje się pod numerem 31? coś poguglowałem, i był to jedyny adres który wyskakiwał...co do wału z Dębicy; wygląda niestety na to, że mój dał rade 100 km...wszystko było dobrze, aż do momentu gdy spod odwłoka zaczęły wydobywać się dziwne metaliczne stuki...w pierwszej chwili pomyślałem że to gdzieś w cylindrze (cały silnik jest na dotarciu i w zasadzie wszystko w nim jest nowe - z Dębicy). Na szczęście okazało się, że w środku jest OK. Przysłuchałem się wtedy trochę co się dzieje z boku, no i wyszło szydło z wora; dzwonił (stukał) wiatrak po prawej stronie. Zauważyłem też coś, czego wcześniej nie było; z jednej strony zaczęły obcierać dwie cewki, klin był strasznie luźny, a nakrętka na czopie dawała się odkręcić prawie w palcach...Wezwany fachura orzekł od razu - wał jest niewyważony i ma bicie osiowe. Przez to wał jakby się skrzywił, co spowodowało właśnie obcieranie o cewki i rozbicie miejsca na klina na czopie...w środę w takim razie wyciągam ten wał, mam nadzieję że da sie go jeszcze uratowac, wyważyc...może jeszcze jakieś hartowanie trzeba by było zrobić? mam nadzieję że choć ten czop jest trochę rozbity, ale dobrze i pasownie dorobiony klin da radę..
Podsumowując - jeśli kupujecie wał z Dębicy, OD RAZU trzeba go wyważyć..inaczej posmigacie 100 km i będzie po wszystkim.
pozdrawiam chłopcy i dziewczęta, i do zobaczenia na trasie!!!
Roberto

Postprzez cdsoftware » poniedziałek, 13 sierpnia 2012, 19:53

Ja zregenerowałem wał u Areckiego na Brzeskiej. Gdzie on je daje do zrobienia, nie mam zielonego pojęcia :D
Silnik już społowiłem, szukam śrub żeby dalej składać :)

Zapomniałbym - cena 160zł + sworzeń nowy.
cdsoftware

Postprzez Bryan » wtorek, 14 sierpnia 2012, 05:58

marecki napisał(a):Jeśli chodzi o Warszawkę i okolicę to bezapelacyjnie polecam zakład na Krakowiaków. Robią i wały i cylindry od wieków. A maszyneria Ci u nich stara analogowa i jest tego od metra!!!a i ceny rozsądne Wał 50 zł a cylinder 120. Teraz Oskę 52 robię. Wcześniej robili mi komarki i elki

Marecki a masz dokładniejszy namiar ( może nr. Tel )?? rozumiem, że robią od A do Z wały ??
http://www.RetroKlimaty.pl

FSO Warszawa 201 '1963
WFM Osa M52 '1965
Niewiadów Tramp '1968
FSO Warszawa 223 '1969 RIP
Bryan

Postprzez arthek » wtorek, 14 sierpnia 2012, 06:26

Roberto napisał(a):Cześć
Czy ten zakład na Krakowiaków znajduje się pod numerem 31? coś poguglowałem, i był to jedyny adres który wyskakiwał...co do wału z Dębicy; wygląda niestety na to, że mój dał rade 100 km...wszystko było dobrze, aż do momentu gdy spod odwłoka zaczęły wydobywać się dziwne metaliczne stuki...w pierwszej chwili pomyślałem że to gdzieś w cylindrze (cały silnik jest na dotarciu i w zasadzie wszystko w nim jest nowe - z Dębicy). Na szczęście okazało się, że w środku jest OK. Przysłuchałem się wtedy trochę co się dzieje z boku, no i wyszło szydło z wora; dzwonił (stukał) wiatrak po prawej stronie. Zauważyłem też coś, czego wcześniej nie było; z jednej strony zaczęły obcierać dwie cewki, klin był strasznie luźny, a nakrętka na czopie dawała się odkręcić prawie w palcach...Wezwany fachura orzekł od razu - wał jest niewyważony i ma bicie osiowe. Przez to wał jakby się skrzywił, co spowodowało właśnie obcieranie o cewki i rozbicie miejsca na klina na czopie...w środę w takim razie wyciągam ten wał, mam nadzieję że da sie go jeszcze uratowac, wyważyc...może jeszcze jakieś hartowanie trzeba by było zrobić? mam nadzieję że choć ten czop jest trochę rozbity, ale dobrze i pasownie dorobiony klin da radę..
Podsumowując - jeśli kupujecie wał z Dębicy, OD RAZU trzeba go wyważyć..inaczej posmigacie 100 km i będzie po wszystkim.
pozdrawiam chłopcy i dziewczęta, i do zobaczenia na trasie!!!

Nie wiem co to był za fachura , ale nie bardzo wie o czym mówi .
Co ma wyważenie wału do bicia osiowego ?
Wał może stracić wyważenie poprzez niewłaściwy jego montaż w silniku, np. montaż wału w łożyskach głównych przy pomocy młotka.
Bicie osiowe może być w przypadku kiedy podczas montażu wał nie był wydystansowany i dodatkowo łożyska główne "latają" luźno w karterach .
Wał niewyważony , powoduje wyraźne drgania jednostki napędowej podczas pracy.
Zakładając nawet , że wał był niewyważony , tak czy inaczej nie miało to wpływu na usterkę o której piszesz.
Poluzowanie się koła wentylatora mogło być spowodowane złym pasowaniem stożka koła i stożka wału .
KLIN na wale nie przenosi żadnych obciążeń .Służy jedynie do ustalenia koła wentylatora względem wału - ustala punkt zapłonu.Równie dobrze wogółe go może nie być jeśli ustawisz prawidłowo koła wentylatora przed dokręceniem nakrętki.
Szczególnie w przypadku "NOWYCH " wałów , konieczne jest sprawdzenie pasowania stożków : wału korbowego i koła wentylatora, bo może się okazać , że wymagają wzajemnego dopasowania poprzez dotarcie.
Smaruje się stożek wału mazakiem i nakłada koła pasowe i wykonuje obrót 360". Widać wtedy jaką powierzchnią stykają się oba stożki. Jeśli jest źle wtedy pasta zaworowa i wzajemne docieranie.

Jeśli jeszcze nie rozebrałeś silnika, to sprawdź najpierw stożek wału i koła wentylatora a o wyważeniu wału narazie zapomnij. Rozbity rowek na klin to jeszcze nie tragedia. Ważne abyś dotarł oba stożki do siebie.Załóż koło wentylatora i wtedy sprawdź czy nic nie ociera ( sprawdź też rozmieszczenie cewek bo może którąś przestawiło )
Osa M52 -65r, M52-63 r
arthek

Postprzez mwasiu » wtorek, 14 sierpnia 2012, 08:28

arthek dobrze pisze.
Jakby wał miał bicie to od razu po uruchomieniu silnika byś to zauważył.
Nie wiem kto składał Ci silnik ale nie dopracował kilku szczegółów. Tak jak pisze arthek stożki nie są wzajemnie dopasowane i nie zasikają się.
Pozdrawiam
Maciek

Ojciec boso, matka boso, a syn Osą ...
============================================================
WFM OSA M52 64'
Zundapp DB 200 36'
SHL M11 62'
Romet Pony (motorynka) 87'
Skoda 1102 "Tudor" 52'
Alfa Romeo Alfetta 73'
mwasiu

Postprzez 2n3055 » czwartek, 30 sierpnia 2012, 11:00

Na Krakowiaków robili mi kilka fantów - są świetni - ani jednej reklamacji. Jeżeli chodzi o starą technikę nie ma dla nich rzeczy niemożliwych. Do rozmów polecam Pana Bolesława.
Jedynym mankamentem jest to, że nie są w stanie wyważyć wału. A w przypadku "osiołka" to jest problem.
BMW R-35
EMW R-35
SHL M11
SR-2
GAZ-69
I obecne wyzwanie: OSA M50 1962
2n3055

Postprzez marecki » sobota, 6 października 2012, 10:34

arecki z Brzeskiej jest pośrednikiem - robi właśnie na krakowiaków - Krakowiaków 31 Warszawa telefon to 22868-55-62 POLECAM
Osa M-50,M-52,Ł13 ;]- 7 szt.
Komar 230Simson,230,231,231b,232,2350,2361 - 12 szt
SHL 125U48 z 49 WSK 125 z 61
Ryś - wysoki i niski
Żak - obie wersje 4szt
Vespa 150VBB z 58 Wiatka 150 z 61 Gnom Generator PAB-2
Przyczepka motocyklowa Niewiadów
Warszawa M20,pickup
marecki

Postprzez cdsoftware » czwartek, 18 października 2012, 10:42

marecki napisał(a):arecki z Brzeskiej jest pośrednikiem - robi właśnie na krakowiaków - Krakowiaków 31 Warszawa telefon to 22868-55-62 POLECAM

Dokładnie, rozmawiałem z nim wczoraj :) a co do cen że jak zajdziesz na Krakowiaków sam to drożej - skomentował to tak, jak ja robię 500 pozycji rocznie to mam inną cenę niż ten co zaniesie jeden wał :)

Pozdro !
cdsoftware

Postprzez marecki » sobota, 20 października 2012, 16:00

qrde - nie zgodzę się. robiłem i u areckiego i bezpośrednio. jednak na krakowiaków jest ciut taniej. no i od nich gwarancja :)
Osa M-50,M-52,Ł13 ;]- 7 szt.
Komar 230Simson,230,231,231b,232,2350,2361 - 12 szt
SHL 125U48 z 49 WSK 125 z 61
Ryś - wysoki i niski
Żak - obie wersje 4szt
Vespa 150VBB z 58 Wiatka 150 z 61 Gnom Generator PAB-2
Przyczepka motocyklowa Niewiadów
Warszawa M20,pickup
marecki

Postprzez cdsoftware » niedziela, 21 października 2012, 19:29

Aha. To będę musiał to sprawdzić osobiście ;) jak wyjmę wał od CZ to zawiozę na Krakowiaków :) Arecki chce 300, zobaczymy ile tam powiedzą bezpośrednio :)

Pozdrawiam !
cdsoftware

Postprzez Padza » sobota, 22 marca 2014, 23:13

Koledzy
Dostałem wał z regeneracji do M50 i postanowiłem go pomierzyć przed złożeniem. Z jednej strony koło korbowodu ma szerokość 4,9 cm, z przeciwległej 5,0 cm. Tak samo jest ze szczeliną, jest 1mm różnicy. Czy 1mm to jest wielkość pomijalna i można składać?

Wał robiony na Brzeskej - 160 zł
Padza

Postprzez Padza » poniedziałek, 24 marca 2014, 12:34

Ponieważ posiadana przeze mnie literatura nie obejmuje problemu, a na forum nie znalazłem odpowiedzi na dręczące pytania, zadzwoniłem do sklepu i...

Pan wyjaśnił to prosto, mianowicie: wał jest osiowany na końcach czopów, z odchyłką do 0,05 (chyba mm). Tak więc, jeżeli nie rzucałem wałem, to jest dobrze. Konsekwencją powyższego jest nierównoległe ułożenie połówek wału względem siebie i nie ma to znaczenia. Niemniej, jeżeli mam jakiekolwiek wątpliwości, to mogę przywieźć w/w element do ponownego sprawdzenia.

Reasumując składam.
Padza

Postprzez marso » sobota, 20 grudnia 2014, 22:14

Dzisiaj odebrałem od kuzyna wał od eli piątki i oboje byliśmy w głębokim szoku rozbierając osłony przeciwciężarów bo to co zastaliśmy w środku nas zaszokowało.Karol, który robi takie sprawy na codzień też się zdziwił bo zewnętrzny stan wału ( zero luzów ) sprawiał wrażenie zupełnie fajnego wału nic tylko zakładać.Był tylko lekko zabrudzony na łożysku na korbie, dlatego silniki których nie jesteście pewni gdzie stały warto sprawdzić bardzo szczegółowo żeby potem nie było niemiłych niespodzianek.
Ja akurat mam bardzo dobrze bo szlif i regeneracje wałów mam można powiedzieć na miejscu, a o cenach nie wspominam takie fajne :D
OsaM52 63,64r.
marso

Postprzez Dante » poniedziałek, 14 grudnia 2015, 23:09

Witam
Troche odkopuje temat, ale zabrałem sie w koncu za silnik od mojej Osy i mam pewna watpliwosc
Czy ten korbowód bedzie pasował do Osy M52 ?
http://allegro.pl/nowy-korbowod-zmd-shl ... 84694.html
Niby moj wał nie jest tragiczny, ale jak juz robic to wszystko ;) nie chciałbym rozbierac silnika po przejechaniu 100 km...
Pozdrawiam
Dante

Postprzez Halcik » wtorek, 15 grudnia 2015, 06:41

Wszystko fajnie, wszystko pięknie, ale sprzedający nie podaje średnicy dolnej wału a były dwa wymiary. Chyba że ktoś już regenerował to może być i trzeci- inny. Ogólnie jak chcesz później wyosiować wał? Masz taki sprzęt bo inaczej na Twoim miejscu bym się tego nie podjął
Osa m50 (1959)
Osa m52 (1965)
halcik1@o2.pl
Halcik
Moderator

Postprzez Dante » wtorek, 15 grudnia 2015, 11:21

Na tej aukcji sa podane wymiary
http://allegro.pl/nowy-korbowod-zmd-shl ... 02589.html
Nie bede tego sam robil, u mnie jest taki gosc który zajmuje sie regeneracja wałow od bardzo dawna, poradzi sobie z tym :)
Moj wał na bank nie byl regenerowany, nie ma sladów na blachach po ponownym zagniataniu, fabryka :)
Dante

Postprzez Halcik » wtorek, 15 grudnia 2015, 13:03

Bardzo często regeneracją polega na dotoczeniu dolnego czopu wału, roleczek łożyska i przetacza sama korbe. Na pewno zastosowanie koszyka zwiększy trwałość łożyska. Jak masz pomoc to dzialaj. Mogę ci odsprzedać moja ZMD bo jednak oddałem do regeneracji swój wał
Osa m50 (1959)
Osa m52 (1965)
halcik1@o2.pl
Halcik
Moderator

Postprzez Dante » wtorek, 15 grudnia 2015, 23:33

Wszystko ladnie pieknie ale nie mam odopowiedzi, to jak z tym korbowodem z allegro? bedzie pasował czy nie ?;)
Nie bedzie problemu to ze jest szerszy od oryginalnego ?
Dante

Postprzez Halcik » środa, 16 grudnia 2015, 06:36

Ale o które miejsce Ci chodzi?
Osa m50 (1959)
Osa m52 (1965)
halcik1@o2.pl
Halcik
Moderator

Postprzez Dante » środa, 16 grudnia 2015, 22:12

Chodzi mi o miejsce zaznaczone na fotce.
Oryginalny korbowód jest węższy, nie mam teraz możliwosci zmierzenie konkretnie.
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Dante

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Silnik i osprzęt