Ja mogę się podzielić kosztami renowacji mojej Osy, która już właściwie dobiega końca. Składam w poniedziałek dokumenty dotyczące wpisu do rejestru zabytków, potem przegląd, rejestracja i eksploatacja

Jest na pewno wiele niedociągnięć, ale to będę już poprawiał później (np. znaczek na przednim błotniku przykręcony do góry nogami

)
Niestety to jest jednak bardzo droga przyjemność taki motocykl. Lista kosztów (mniej więcej), bo wszystkiego i tak nie notowałem.
Silnik S06A z inną głowicą i gaźnikiem PEGAZ 750,00 zł
Druga głowica bo pierwsza pękła

215,00 zł
Zębatka od rozruchu: 40,00 zł
Lakierowanie wszystkiego (rama, czarne klamoty, karoseria): 1500 zł
Chromowanie z miedziowaniem, szkiełkowanie, polerowanie itp.: 2 100 zł
Wydech Hartmanna: 450 zł
Części drobne typu kedry, linki, elektryka, łańcuch, dekiel od strony magneto, co tam jeszcze było potrzebne tego dokładnie nie wiem, poszło na to chyba 1 000 zł
Pokrowiec na siedzenie: 45,00 zł
Robocizna majstrów: rozkręcenie, złożenie, wożenie części do chromowania (lakierowanie sam załatwiałem), załatwianie brakujących części 2 100 zł
Rzeczoznawca 350 zł opinia i 350 zł karta ewidencyjna
Pewnie mi się jeszcze coś przypomni ale tak to wyglądało. Razem do tego momentu 8 900 zł.
Zostają koszty przeglądu i tablic, na wiosnę nowy akumulator.
W moim przypadku nie było mowy żebym się tym sam zajmował, bo i tak mało w domu jestem
A zrobiłem to też dlatego, że to był motocykl dziadka żony, więc ma wartość sentymentalną dla całej rodziny. Już jest kolejka chętnych do jeżdżenia na wiosnę