Kilka lat temu opracowałem modyfikacje walu do wsk 175 na japońskim korbowodzie, obejmuje ona pełną regeneracje przeciwwag oraz adaptacje bardzo mocnego i wytrzymałego korbowodu z japońskiego motocykla do wski 175. Cały zestaw jest odpowiednio wyważony i pozbawiony wad fabrycznych PRLu.
0-wibracji wysoka wytrzymałość mocne łożysko stopy oraz łożysko igiełkowe zamiast tulejki. Wielu użytkowników wsk.pl jeździ na tym i są potwierdzone przebiegi pow 20tys km a zestaw nie posiada żadnych śladów zużycia. przebieg naprawczy powinien przekroczyć spokojnie 30tys km myślę ze ok 40tys km a może i więcej będzie:)
Oryginalne korby wykazują znaczne zużycie juz po 10tys km.
Mam kilka patentów tez i do Osy czy SHL to pokrewne silniki.
Ostatnio do tych silników pojawiły sie korbowody duelsa na których tez moge poskładać wal, jednak fabrycznie sa one zle wyważone, i maja kiepskie łożyska.
Opracowałem tez specjalne mocniejsze łożysko do wsk 125-175 jawa cz 175, 350, shl osa i pokrewne zwiększające wytrzymałość korbowodu w znaczący sposób:)
Oczywiście możliwe są też wypełniacze wałów jawa wsk-175, MZ 250, simson, a także planowanie głowic wsk-125, shl 175, Osa,
Jestem tez wstanie zregenerować wal Junaka m 10 na porządnym łożysku jest to najmocniejsza adaptacja jaka ktoś wymyślił mojego pomysłu, łożysko o zwiększonym przebiegu powinien bez problemu zrobić 100tys km a nawet sporo więcej przy uszczelnionym smarowaniu walu, łożysko ma większą nośność niz oryginał i jest tak skonstruowane że mniej sie zużywa, a przy tym kolejna naprawa wymaga tylko zakupu zestawu naprawczego a nie wykonywaniu kolejnej pełnej regeneracji. Dzięki temu eksploatacja jest tańsza bo zestaw kosztuje ok polowe tego co regeneracja pierwotna.
Ponieważ jestem fanem motoryzacji i nie mogłem spokojnie patrzeć jak powstają mity i legendy ze polskie motocykle są nic nie warte i silniki są kiepskie postanowiłem poprawić fabrykę i podzielić się z tym miedzy innymi z wami:)
Zdjęcia w dziale usługi ale wkleję i tu