Jacek635 napisał(a):To, że rurki nie ma w tym egzemplarzu, to bubel fabryczny. Albo te kartery zostały błędnie wykonane, albo błędnie oznaczone. Tak czy siak nieobecność rurki w odlewie można skorygować przez wywiercenie kanału bezpośrednio w odlewie przez otwór korka spustowego.
hornetino napisał(a):Może czegoś nie wiem albo nie rozumiem ale wg mnie w poziomych silnikach istnienie pionowego kanału zupełnie nie ma sensu, bo niby jaką spełnia rolę?
hornetino napisał(a):.... podczas pracy silnika pogarszałby smarowanie skrzyni. ......bo gdy jest on niedrożny, cały olej bezpośrednio przelewa się na tryby skrzyni ....
hornetino napisał(a):Moja kolejna hipoteza (do sprawdzenia) - w silniku S06A na początku produkcji kanał był drożny właśnie po to aby umożliwić opróżnianie kieszeni przy wymianie oleju, ale od pewnego momentu zaniechano tego, aby poprawić smarowanie skrzyni.
hornetino napisał(a):Mam też drugą hipotezęDrożny kanał na tyle szybko opróżniał kieszeń, że prawe łożysko nie dostawało oleju, albo jego smarownie było niewystarczające
Jacek635 napisał(a):Jeśli rurki lub wywierconego w jej miejsce kanału nie będzie, to olej nie dotrze do skrzyni biegów. Cały wypłynie kanałkiem na strone prawego łożyska.
Jacek635 napisał(a):Jeśli rurki lub wywierconego w jej miejsce kanału nie będzie, to olej nie dotrze do skrzyni biegów. Cały wypłynie kanałkiem na strone prawego łożyska. Z tego też powodu nigdy nie osiągnie tak wysokiego poziomu, żeby przelać sie do skrzyni ponad ścianką/żebrem. Olej nigdy nie osiągnie poziomu ponad otwór kanałka do prawego łożyska, bo to niemożliwe chyba, że zatkamy ten kanałek. Dlatego rurka pozioma w odlewie jest konieczna tylko w silniku osy, gdzie cylinder jest w poziomie. Przy normalnym położeniu silnika (shl) rurka nie spełnia żadnej funkcji dlatego jej nie ma.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości