Prostowanie felg do Osy

Re: Prostowanie felg do Osy

Postprzez borsuke » wtorek, 18 stycznia 2022, 17:33

Yaro napisał(a):No to może i ja podsumuję temat prostowania felg. Swoje robiłem dwuetapowo. Na początku u znajomego tokarza za pomocą wykonanej przez niego walcarki a później w warsztacie przy ul. Radzymińskiej 210 w Warszawie. Dlaczego tak? Docelowo sprawa miała być załatwiana u tokarza ale efekty działania walcarki nie były zadowalające, rozwiązuje ona za to jeden problem - świetnie prostuje pogniecione ranty, z którymi fachowcy z Radzymińskiej zawsze mają sporo zabawy (do takich felg podchodzą z małym entuzjazmem i oczywiście za wyższą cenę). Walcarka także sprawia, że wygięcia felg się niwelują. Moje po zabiegu na walcarce zostały ocenione jako całkiem niezłe a cena za ich doprostowanie została określona na 30 zł za sztukę. Dziś mam je już u siebie i powiem, że wyglądają całkiem, całkiem.

Dzięki za dzielenie się bezcenną wiedzą!!
Dzwoniłem dziś do http://www.radzyminska210.pl i faktycznie wydają się mieć pojęcie jak to prostować.
Czy możesz podzielić się namiarami na to walcowanie felg?
borsuke

Re: Prostowanie felg do Osy

Postprzez Yaro » środa, 19 stycznia 2022, 19:42

Niestety człowiek, który to robił wycofał się z tematu a szkoda. W tej chwili próbuję kogoś innego zachęcić do zajęcia się sprawą. Felgi można śmiało oddać na Radzymińską. Po prostowaniu obejrzysz czy spełniają Twoje wymagania estetyczne (prostują niestety ręcznie). Jeżeli nie to warto przejechać ranty taka walcarką i doprowadzić je do stanu idealnego.
Osa M 52 x 7, Osa M 50 x 5, Jawa 250, Pannonia TLF de luxe, IFA BK 350, SHL M06 T, Junak M10, SHL M11, Simson SR 2, Zundapp Bella, Cezeta 502
Yaro
Moderator

Poprzednia strona

Powrót do Karoseria i zawieszenie