Każdy kto remontuje silnik ma ten sam problem które łożyska się najlepiej nadają w końcu to jeden z najważniejszych czynników zapewniających długą eksploatację jednośladu. Nie da się ukryć poirytowanie moje i kolegów którzy remontując silnik (mówię o generalce) zakładają super łożyska a po pierwszym uruchomieniu okazuje się że coś strasznie dzwoni. Zaczyna się sprawdzanie głowica, cylinder nie to wina łożysk dlaczego tak się dzieje trudno powiedzieć jedno jest pewne takie zjawisko występuje bo się z nim zetknąłem osobiście. Proszę nie pisać że to wina pierścieni czy wału bo tak nie jest z pewnością mogą być to żeberka cylindra które "wpadają" w rezonans i zachodzi to zjawisko ale wydaje mi się że tu chodzi bardziej o łożyska. To jest moja początkowa dygresja.
Druga dotyczy wyboru tych "jedynych" i właściwych łożysk. Wiadomo są polskie, niemieckie, japońskie i inne. Najtańsze są polskie ale jak wielu mówi są do bani bo wykonane z nie do końca z właściwych materiałów ale dlaczego? Chodzi o koszyczek w którym osadzone są te śmieszne kuleczki to on ma największy wpływ na pracę łożyska. Dokładniejsze informacje i wyjaśnienie znajdziecie poniżej w wypowiedziach kolegów z innych forów.
=============================
Witam wszystkich, jeżdżę SHL m11W narazie czekam na możliwość wyrobienia prawa jazdy:P więc mam czas na remont.
W związku z tym mam pytanko: Czy ktoś wie jakie łożyska i jakie simmeringi (oznaczenia) są potrzebne na skrzynkę biegów i na wał i jakby ktoś wiedział gdzie takowe można nabyć proszę o linki.
Z tego co wiem to na wał idą 2 x 6305 i 1 x 6004 ale co z simmeringami??
Dziękuję z góry za wszelką pomoc:)
A więc tak łożyska:
2x 6305-wał
1x 6004-obsada wału
1x 6302- wałek główny (sprzęgłowy)
simmeringi:
20x40x10- na wał od strony sprzęgła
25x37x7-na wałek zdawczy
20x42x10-2x do obsady wału
Ale te łożyska na wał 6305 i 6004 najlepiej jakby miały koszyk z tworzywa sztucznego i OBOWIĄZKOWO LUZ C3
za SKF-y 6305 c3 z koszykiem poliamidowym płaciłem 69pln za sztuke i czekałem na nie tydzień bo je ściągali z Belgii (tam SKF ma magazyn główny). Ale na nich silnik chodzi dużo ciszej.
Koszyczek to ten element łożyska zabezpieczający kulki(rolki itp) przed przesuwaniem się między sobą.
W twoich łożyskach na pewno jest stalowy nitowany, są jeszcze mosiężne, polimerowe itd.
Poliamidowy ma to do siebie że wygłusza hałas wynikający z pracy łożyska.
=============================
Osobiście zakładam skf-y bo są to w miarę najlepsze łożyska do takiego silniczka.
============================
O doborze łożysk polecam ten artykuł:
http://www.skf.com/portal/skf/home/prod ... link=1_0_1tekst właściwy poniżej:
Zasady wyboru i stosowania łożysk
Na układ łożyskowy składają się nie tylko łożyska toczne, ale także elementy związane z łożyskami, takie jak wał i oprawa. Innym istotnym elementem układu jest środek smarny, którego zadaniem jest zapobieganie zużyciu i zabezpieczenie przed korozją, dzięki czemu można osiągnąć pełną wydajność łożyska. Oprócz tego uszczelnienie jest bardzo ważnym komponentem, którego działanie ma istotne znaczenie dla czystości środka smarnego. Czystość z kolei ma zasadniczy wpływ na czas eksploatacji łożyska. Z tego względu środki smarne i uszczelnienia stały się częścią działalności firmy SKF.
Przy projektowaniu układu łożyskowego należy? dokonać wyboru właściwego typu łożyska
? określić odpowiedni rozmiar łożyska,
ale to nie wszystko. Trzeba uwzględnić także kilka innych aspektów, takich jak? odpowiedni kształt i konstrukcja pozostałych elementów układu
? właściwe pasowania oraz wewnętrzny luz łożyska lub napięcie wstępne
? elementy zabezpieczające i mocujące,
? odpowiednie uszczelnienia,
? rodzaj i ilość środka smarnego
? metody montażu i demontażu itp.
Każda decyzja wpływa na wydajność, niezawodność i ekonomiczność układu łożyskowego.
Wkład pracy w konstrukcję układu zależy od doświadczenia zdobytego przy podobnych zadaniach. W przypadku braku takiego doświadczenia oraz wyjątkowych wymogów bądź konieczności szczególnego uwzględnienia kosztów układu łożysk i wszelkich kolejnych wstępnych projektów zakres prac jest znacznie większy i obejmuje na przykład takie aspekty, jak dokładniejsze obliczenia i/lub próby.
W następnych sekcjach tego ogólnego wprowadzenia technicznego konstruktorzy układów łożyskowych znajdą niezbędne podstawowe informacje przedstawione w kolejności, która jest zwykle wymagana. Oczywiście nie sposób zawrzeć tutaj wszystkich informacji dotyczących każdego możliwego zastosowania łożysk. Z tego względu w wielu miejscach prosimy o skonsultowanie się z wszechstronnym serwisem technicznym SKF do spraw zastosowań, który udziela pomocy technicznej związanej z wyborem właściwego łożyska, a także obliczeń kompletnego układu łożyskowego. Zaleca się skorzystanie z usług tego serwisu szczególnie w przypadku wysokich wymagań technicznych względem układu łożyskowego oraz ograniczonego doświadczenia w dziedzinie wykorzystania łożysk do konkretnych zastosowań.
Informacje zawarte w ogólnej sekcji technicznej dotyczą zazwyczaj łożysk tocznych ogólnie lub przynajmniej grupy łożysk. Informacje specjalne odnoszące się wyłącznie do jednego typu łożysk znajdują się w tekście poprzedzającym odpowiednią część tabelaryczną.
Należy zauważyć, że podane w tabelach produktów wartości obciążenia i prędkości oraz wartości graniczne obciążenia zmęczeniowego są bardzo przybliżone.