Rejestracja zabytkowego motocykla

Luźna dyskusja na różne tematy.

Re: Rejestracja zabytkowego motocykla

Postprzez arthek » poniedziałek, 9 stycznia 2012, 10:42

Koledzy, bo tak czytam ten wątek i czytam i dalej nie wiem....taka już moja przypadłość. :mrgreen:
Zrobiłem w minionym sezonie swoją Osą ponad 1000 km i przydałoby się ją w końcu zarejestrować :twisted: .
Postanowiłem zarejestrować ją na zabytek.Zgłosiłem sprawę do konserwatora zabytków i czekam na oględziny.
Ale....znajomy ostatnio zasiał we mnie ziarnko niepewności, że moge mieć problem z umową k-s przy rejestracji Osy w WK na zabytek.
Już pisze o co chodzi.
Jak gdzieś już pisałem kupiłem ją w 2009 r. od starszego gościa w stanie ogólnego rozkładu.
Spisaliśmy wtedy umowę kupna sprzedaży.
Gość od którego ją kupiłem twierdził, że z czasem zginęły mu gdzieś wszytskie papiery od tej Osy ( Osa stała podobno 20 lat) .
Problem w tym ,że ten gość od którego kupiłem Osę mimo że był w jej posiadaniu przez X-lat , to nigdy jej na siebie nie przerejestrował ( jak to bywało wtedy zwykle na wsiach )
Niby mam umowę k-s ale nie z jej ostatnim formalnym właścicielem ( widniejącym na zagubionym dowodzie rejestracyjnym)
I teraz moje pytanie:
Czy jeśli pójdę do WK do uznają mi taką umowę ? :roll:
Co wtedy ? Kupa kosztów związanych z rzeczoznawcą i zonk ? :x
Osa M52 -65r, M52-63 r
arthek

Postprzez mwasiu » poniedziałek, 9 stycznia 2012, 14:03

arthek
Ważne, że jej nie ukradłeś i masz na to dowód w postaci umowy. Ja, jak już wielokrotnie pisałem, miałem fakturę ze złomu.
Spróbuj samemu zrobić białą kartę (jak coś to Ci pomogę choć może to potrwać :) ), którą przekażesz temu Panu co ma oględziny zrobić (inna sprawa, że to jakaś kosmiczna kombinacja z tymi oględzinami bo najpierw robi się białą kartę i składa wniosek o wpis do ewidencji).
Pozdrawiam
Maciek

Ojciec boso, matka boso, a syn Osą ...
============================================================
WFM OSA M52 64'
Zundapp DB 200 36'
SHL M11 62'
Romet Pony (motorynka) 87'
Skoda 1102 "Tudor" 52'
Alfa Romeo Alfetta 73'
mwasiu

Postprzez arthek » poniedziałek, 9 stycznia 2012, 14:34

Czyli nie muszę mieć spisanej umowy z ostatnim "formalnym " właścicielem , który ostatni widnieje w ewidencji pojazdów , tylko może być to umowa k-s z osobą od której odkupiłem Osę ? Jeśli tak to luz.....myślałem , że będę musiał ją zasiedzieć.
Co do Białej Karty to chętnie spróbowałbym ją zrobić sam, myślę że dam radę , z Twoją pomocą oczywiście.
Wysłałem info na PW.
Pozdrawiam
Osa M52 -65r, M52-63 r
arthek

Postprzez arthek » wtorek, 10 stycznia 2012, 14:34

W mojej wypowiedzi wkradł się błąd.
Miało być : Zgłosiłem sprawę do rzeczoznawcy ( nie do konserwatora zabytków) , który miał do mnie przyjechać aby dokonać oględzin i porobić zdjęcia do białej karty.
Narazie sprawę z rzeczoznawcą zawiesiłem, ponieważ białą kartę chcę wykonać samodzielnie.
Mam już częściowo napisaną .
Dowiedziałem się jednak dzisiaj ,że gdybym nawet ów białą kartę wykonał samodzielnie i poprawnie to i tak przed złożeniem jej do konserwatora zabytków i wpisaniem do ewidencji wymagana jest mimo wszystko opinia rzeczoznawcy .
Wygląda na to że i tak trzeba dać zarobić rzeczoznawcy.
Czy rzeczywiście ?
Osa M52 -65r, M52-63 r
arthek

Postprzez mwasiu » wtorek, 10 stycznia 2012, 15:23

pisałem Ci o pieczątce. To wystarczy.
Pozdrawiam
Maciek

Ojciec boso, matka boso, a syn Osą ...
============================================================
WFM OSA M52 64'
Zundapp DB 200 36'
SHL M11 62'
Romet Pony (motorynka) 87'
Skoda 1102 "Tudor" 52'
Alfa Romeo Alfetta 73'
mwasiu

Postprzez Maćku » wtorek, 10 stycznia 2012, 15:56

bitels napisał(a):A tak swoją drogą jakim cudem wydział komunikacji wydał Ci dowód rejestracyjny bez okazania umowy OC??? Podstawą jego wydania jest skopiowania przez nich OC i włożenie go do akt pojazdu.
U mnie w wydziale komunikacji musiałem się godzinę z nimi kłócić że go nie muszę mieć, po czym wrócić do domu druknąć ustawę o ubezpieczeniach . Jak dopiero poczytali to w końcu z łaska wydali mi dowód bez OC.

kolego bitels tak jak pisałem wscześniej rejestrowałem w 2001 i nie pamietam - Być moze urok osobisty :D
a swoją drogą jak było w Twoim przypadku jak zarejestrowałeś bez OC ?
2x Osa M52
Lambretta 125 LD
Lambretta 150 Li
WSK Sport W2 S2
Maćku

Postprzez mpwit » wtorek, 10 stycznia 2012, 17:43

Maćku napisał(a):Jak tylko zorganizuje jakieś zdjęcia od razu wracam do powitalni.
Pozdrawiam Maciek

"Nieformalnie" witam kolejnego imiennika ;) Myślę, że warto byłoby coś więcej o sobie powiedzieć w powitalni, bez czekania za zdjęciami. Te zawsze może dodać później, a jeszcze lepiej założyć nowy wątek w dziale 'Wasze Osy".
Osa M52 1964
Yamaha Virago XV750 1992
Komar MR 232 1966
Komar Mr 2320 1969
Prototypowa przyczepka motocyklowa oprac. w Z.D. PREDOM Białystok Typ P/LOO 1970 r. - nr fabr.1
Przyczepki motocyklowe Niewiadów Typ 31 1971 i 1972 (3 szt.)
Przyczepka motocyklowa Delfin II
Przyczepka motocyklowa Pav-40
mpwit

Postprzez Maciekk » wtorek, 10 stycznia 2012, 20:24

Arthek
luknij w temat:
http://osomania.pl/forum/viewtopic.php?f=27&t=1036&p=7872#
Podobno trochę namieszali w woj mazowieckim. Mi sie udało jeszcze uniknąć rzeczoznawcy.
Maciekk

Postprzez bitels » wtorek, 10 stycznia 2012, 20:47

Maćku napisał(a):kolego bitels tak jak pisałem wscześniej rejestrowałem w 2001 i nie pamietam - Być moze urok osobisty :D
a swoją drogą jak było w Twoim przypadku jak zarejestrowałeś bez OC ?

Pokazałem im ustawę ubezpieczeniową :D
M 52 + Kilka innych polskich motocykli i motorowerów.
bitels

Postprzez towot » środa, 25 stycznia 2012, 20:57

Trochę odgrzebię temat, bo poprzednio diabeł zakrył mi ten przepis ogonem i dzisiaj przypadkiem go sobie przypomniałem. Chyba kolega Maćku pytał za ile lat mogą go ścigać za zaległe OC. Zgodnie z art. 92 ust. 1 cytowanej przeze mnie ustawy z dnia 22 maja 2003 r. o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym I Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych - Dz. U. Nr 124, poz. 1152, z późn. zm. (http://www.teida.pl/media/documents/ust ... eniach.pdf) , w przypadku braku OC, Ubezpieczeniowy Fundusz Gwarancyjny może ścigać za 4 zaległe ubezpieczenia, wcześniejsze się przedawniają.
towot

Postprzez arthek » czwartek, 2 lutego 2012, 22:30

No więc tak.
W ubiegły piątek złożyłem dwa egzemplarze własnoręcznie wykonanej białej karty ( podziękowania dla kolegi mucha68 za wsparcie) u wojewódzkiego konserwatora zabytków w Kielcach, bez żadnej pieczątki rzeczoznawcy.
Białą kartę zostawiłem miłej Pani w sekretariacie i opłaciłem 17 zł opłaty skarbowej.
Dziś po przyjściu z pracy ujrzałem kopertę a w niej informacja o wpisie mojej Osy do rejestru zabytków !!! :D
Tak więc obyło się bez rzeczoznawcy.
Teraz szykuję się na przegląd techniczny tylko mam problem bo nie wiem jak dostarczyć tam Osę w środku zimy....brrr.
Ciąg dalszy nastąpi.
Osa M52 -65r, M52-63 r
arthek

Postprzez mucha68 » piątek, 3 lutego 2012, 17:51

No to super,gratuluję,u nas w Warszawie zmienił się konserwator zabytków,i wymyślił sobie że ,w związku z tym że coraz więcej osób samodzielnie wypełnia białe karty,to potrzebna jest jeszcze opinia rzeczoznawcy,i wróciliśmy do punktu wyjścia :(
mucha na osie

OSA M52-1965r.
VW T3 CARAVELLE-1981r.
ZAPOROŻEC ZAZ 968A-1976r.
mucha68

Postprzez arthek » czwartek, 9 lutego 2012, 08:43

Dziękuję za gratulacje, ale jeszcze nie czas na picie szampana, to dopiero początek walki z biurokracją :mrgreen:
Nie mam dowodu rejestracyjnego , a umowę k-s mam spisaną z człowiekiem od którego co prawda kupiłem Osę ale nie była na niego nigdy zarejestrowana bo jak twierdził , przez jakieś dwadzieścia lat nie miał na to czasu :mrgreen:
Dziś jadę ...a raczej zawożę swojego Owada na przegląd rejestracyjny. :)
Wniosek o przeprowadzenie badania technicznego mam już wypełniony.
Mam nadzieję ,że nie będą się czepiać że nie mam opinii rzeczoznawcy.

Dodatkowo wczoraj przeglądając zaświadczenie o wpisie do rejestru, zauważyłem mały problem.
Otóż, obecnie mieszkam pod Kielcami a zameldowany jestem w Kielcach ( tam się urodziłem) ,na dowodzie osobistym mam adres zameldowania w Kielcach, na umowie k-s też mam wpisany adres zameldowania w Kielcach, natomiast wypełniając białą kartę przez przeoczenie podałem adres obecnego zamieszkania , czyli pod Kielcami.Wobec czego na zaświadczeniu o wpisie do rejestru mam ten adres zamieszkania pod kielcami, czyli nie ten sam co w dowodzie osobistym.
Na wniosku o wykonanie przeglądu technicznego, podałem adres zameldowania z dowodu osobistego , czyli w Kielcach.
I teraz nie wiem czy przypadkiem nie będę miał problemów z tego tytułu przy rejestracji w wydziale komunikacji.
Czy muszę się teraz przemeldować na ten adres zamieszkania pod Kielcami ?
A może wystarczy zgłosić do WKZ o zmianę adresu na zaświadczeniu o wpisie do rejestru zabytków ?
Co o tym sądzicie ?
Osa M52 -65r, M52-63 r
arthek

Postprzez Maciekk » czwartek, 9 lutego 2012, 12:38

Biała karta to dokument którego w zasadzie nie musisz zabierać ze sobą do WK więc spokojna głowa:)
Jest on potrzebny jedynie konserwatorowi aby rozpatrzyć twój wniosek.
W WK musisz mieć decyzje konerwatora.

jeszcze spytam
czy twoja osa jest włączona do "rejestru zabytków" czy do "ewidencji zabytków ruchomych województwa(X)" ?
Maciekk

Postprzez arthek » czwartek, 9 lutego 2012, 13:20

Wiem ,że biała karta nie jest mi potrzebna w WK.
Problem w tym ,że na zaświadczeniu o wpisaniu do rejestru które otrzymałem z WKZ jest napisane że jestem właścicielem takiego to a takiego pojazdu .... i tu na tym zaświadczeniu , podane są moje dane osobowe wraz z tym adresem obecnego zamieszkania a nie zameldowania , który mam w dowodzie.
Zaświadczenie to przedkładam do WK przy rejestracji i tu mogą być schody ...tak sądzę. :roll:

e.
Osa M52 -65r, M52-63 r
arthek

Postprzez Maciekk » czwartek, 9 lutego 2012, 14:18

no fakt na decyzji będzie ten sam adres co w karcie... mogą się przyczepić
Maciekk

Postprzez arthek » piątek, 10 lutego 2012, 17:45

Wczoraj "wrzuciłem " Osisko na przyczepę i podjechałem pod stację okręgową na przegląd.
Gość na mnie spojrzał podejrzliwie.
Mówię mu ,że na zabytek rejestruję i takie tam.
On na to, że chce decyzję konserwatora ( wpis do rejestru) i opinię rzeczoznawcy :shock:
Mówię mu ,że mam gotowy wypełniony wniosek o wykonanie przeglądu i wpis do rejestru, natomiast opinii nie mam bo jest mu ona po prostu niepotrzebna.
Na to Gość idzie w zaparte i powtarza jak mantrę , że bez opinii to się nie da.
No to ja zebrałem "swoje zabawki i mówię mu ,że idę do innej piaskownicy i z nim się już nie bawię" :mrgreen: ( czyt. zabrałem papiery i mówię ,że jadę na inną okręgówkę dać komu innemu zarobić).
Pytam się przy okazji ,czy nie wie przypadkiem gdzie jest najbliższa okręgówka ?
Gość się wkurzył i mówi ,że nie będzie konkurencji reklamy robił.
Wsiadłem do auta i dopytałem przez CB radio gdzie jest najbliższa stacja.
Podjechałem tam i za 30 minut miałem przegląd załatwiony i wszystkie papiery.
Gość nawet nie pytał o opinię rzeczoznawcy , Osa też nie wzbudziła w nim zainteresowania.
Motał się trochę przy wypełnianiu papierów , mrucząc pod nosem.
Ostatnio edytowano sobota, 11 lutego 2012, 10:24 przez arthek, łącznie edytowano 1 raz
Osa M52 -65r, M52-63 r
arthek

Postprzez Maciekk » piątek, 10 lutego 2012, 21:44

:) to napisz ile Cię taki przegląd kosztował bo np u mnie są 2 stacje, na jednej robią po cenie zwykłego przglądu a na drugiej krzyczą 450zł
Maciekk

Postprzez arthek » sobota, 11 lutego 2012, 10:44

Przegląd kosztuje "ustawowo" na motocykl zabytkowy 183 zł. ( w/g cennika) i nie mogą wziąść więcej.
Wczoraj podjechałem do WK aby "spróbować" zarejestrować Osę.
Po odstaniu w kolejce , wita mnie miły Pan w wieku ~ 35 lat.
Podaję mu papiery: decyzja o wpisie do rejestru , wniosek o zarejestrowanie, umowa k-s, oświadczenie o "niemaniu" :mrgreen: dowodu rejestracyjnego, papiery z przeglądu technicznego i uśmiecham się życzliwie.
Gość przejrzał całość i mówi, że nie zgadza się adres zameldowania z adresem na zaświadczeniu o wpisie do rejestru.
Okazuje się jednak ,że można na miejscu napisać oświadczenie że właściwym adresem zameldowania jest ten z dowodu osobistego i tak też powinno być na zaświadczeniu o wpisie do rejestru - co też czynię .
Pan dalej przegląda dokumenty i oświadcza,że nie może mi zarejestrować Osy, bo na podstawie umowy k-s którą posiadam , nie są w stanie sprawdzić gdzie był uprzednio zarejestrowany motocykl.Karze mi zgłosić się do gościa z którym podpisywałem umowę aby ten przypomniał sobie gdzie motocykl był rejestrowany te X-lat temu i uzyskał stosowne zaświadczenie ze swojego byłego WK ,że motocykl był zarejestrowany na niego.
W tym momencie cycki mi opadły :x
Mówię więc temu panu ,że zgodnie z ustawą o rejestracji zabytków wystarczy ,że będę miał wpis do rejestru, oświdczenie o nie posiadaniu dowodu osobistego i umowę k-s z osobą od której kupiłem ten motocykl, i że nie powinno mnie interesować czy osoba ta rejestrowała ten motocykl kiedyś na siebie czy nie.
Pan idzie w zaparte i powtarza to samo i jako alternatywę podaje możliwość zasiedzenia......
Oświadczam więc aby dał mi na piśmie ,że się nie zgadza na zarejestrowanie bo będzie mi to potrzebne do złożenia odwołania od tej decyzji w samorządowym kolegium odwoławczym.
Pan trochę mięknie i oświadcza ,że idzie na konsultacje do kierownika.
Po odczekaniu około 15 minut zjawia się Pan z powrotem i trochę już bardzie uprzejmym tonem informuje mnie ,że dokumenty przyjmie ale da mi odpowiedź telefonicznie w ciągu najbliższych 2-3 dni o podjętej decyzji i zobaczy co da się zrobić .

Tak ,że czekam narazie na telefon z decyzją.Jeśli mi odmówią rejestracji do się odwołam.
Tak naprawdę to nie wiem czy ja mam rację czy prawo stoi po ich stronie.
Odwoływał się ktoś z was kiedyś od takiej decyzji ?
Osa M52 -65r, M52-63 r
arthek

Postprzez towot » niedziela, 12 lutego 2012, 13:23

No wreszcie coś się dzieje w sprawie rejestracji. Trzymamy kciuki i czekamy na dalsze informacje. ;)
towot

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Offtopic