tłok m50?

tłok m50?

Postprzez Adik » sobota, 9 lipca 2011, 01:58

Czeka mnie szlif cylindra z M50. Z tego co się zorientowałem, to ciężko o tłoki a oryginalne są już chyba nie do zdobycia. Podobno idzie zastosować tłok z MZ 150 na III lub IV szlif. Widziałem takie w sprzedaży i to podobno oryginały z czasów DDR. Mam pytanie czy ktoś się orientuje w tym temacie.
Adik

Re: tłok m50?

Postprzez zakrzes » poniedziałek, 11 lipca 2011, 14:55

Witam,
tłoki z MZ pasują do Osy M50. Można taki zestaw (tłok, pierścienie, sworzeń) kupić np. w Dębicy. Nie ma tego w katalogu na ich stronie, ale jest w sprzedaży.
Niestety nie wypowiem się co do jakości, ponieważ w swoim silniku mam nowy oryginalny tlok nominalny, a cylinder praktycznie nie ma progu więc nie szlifowałem na nadwymiar.
Pozdrawiam
zakrzes

Postprzez wiaterek » piątek, 29 lipca 2011, 21:58

zastosowałem taki tłok ( mz 150 ) do silnika 150 cm3 w SHL m06. Zastosowany jest tam silnik S06 z którego przeróbki powstał silnik do Osy M50. Zrobilem juz po remoncie okolo 700 km i nie mam żadnych problemów. Tłok który kupilem jest dobrej jakosci - kupilem go w sklepie na Balickiej w Krakowie

pozdrawiam
wiaterek

Postprzez hoks » poniedziałek, 9 stycznia 2012, 09:13

ludziska, nie chce zakładać nowego topicu, bo tematycznie chodzi mi o tłok w silniku w Osie M50.
otóż niedawno rozebrałem doszczętnie silnik (z mojej M50, silnik S06), ma malutkie rysy na cylindrze, tłok stanowczo za mały jest - u góry okopcony, więc ewidentnie widać, że przepuszczał.
I wyobraźcie sobie, jakie było moje zdziwienie, kiedy mierzę tłok i cylek a tu wymiary ewidentnie rodem z cylindra od S33 czyli nieco ponad 61 mm... z początku nie mogłem wierzyć w to co widzę, ale jak przerzuciłem przez ręce 4 suwmiarki to wyniki tylko się potwierdzały.
No więc wychodzi na to, że jakiś jegomość kilkanaście/dziesiąt lat temu przeszlifował cylinder pod tłok z M52.
Podobno kiedyś tam takie praktyki były często stosowane ze względu na trudności w zdobyciu tłoków do M50 - Osiarze rozwiercali cylindry i ładowali większe tłoki (tuleja w cylindrze podobno dość gruba była, więc można było to robić).
I teraz jestem w kropce, bo są dwa wyjścia:
1) szukać oryginalnego cylindra (i tłoka) i próbować powrócić do pojemności 150 ccm - mało realne w realizacji....
2) zrobić kolejny szlif i pod niego jakiś tłok podpasować - widzę, że Arecki jeszcze sprzedaje epokowe tłoki, który być może by mi się nadał (61.75 mm).

dodam, że obecnie mój cylinder ma jakieś 61,5 - 61,6 mm średnicy, nie wiem tylko czy to nie za duży otwór, aby go szlifnąć pod tłok 61.75. (w sensie za mało do zebrania), a i dodam, że cylinder nie ma żadnego progu, równiutki od góry do dołu
p.s. ile można minimalnie zebrać z cylindra? (czy np. te 0.15 mm starczy?)?
pomijam już kwestię tego, że być może wał i cały silnik będzie nieco przeciążony przez tą zwiększoną pojemność - zdania na ten temat są podzielone, według mnie wytrzyma, tym bardziej, że po remoncie Osy i tak nie planuje jej katować, tylko ewentualnie używać jako "motocykl niedzielny".
fachowcy - pomożcie i doradzcie co robić!
OSA M50 '62 (powooolny proces renowacji), Suzuki GSX400E '86 (do jazdy), Romet Ogar 205 '87 (nowy nabytek - full oryginał), Motorynka Pony 50-M-2 '84 (do zabawy - otatnie zabiegi kosmetyczne), Komar 2350 i MZ ETZ150 '90 (do wspomnień...)
hoks

Postprzez kpt-bomba » poniedziałek, 9 stycznia 2012, 16:12

spróbuj kupic oryginalny ,nominalny tłok od shl m11,albo osy m52(trafiają się takie ) i nie szlifuj cylindra ,a na zapas kup sobie ten na 1 szlif od kolegi Mareckiego.mysle ,ze jak nie masz progu to bez problemu da sie przeszlifowac. ostatnio na allegro gośc mial oryginalne pierscienie na nominal i 1 szlif,mysle ,ze są sztywniejsze niz wspólczesne jakie niedawno zakupilem(nie mówie ,ze wszyscy teraz takie produkują).jak chcesz to odszukam nr do tego sprzedawcy.
wal jest taki sam jesli chodzi o łozyskowanie,wiec wytrzyma ,kanału pluczące na tej samej wysokości ,a dolot i tak mniejszy bo gażnik G20...cudu nie ma ,8 koni to i tak nie wyciągnie,ale lepiej poleci.
Tomasz Grzegorczyk tel 888197233
33xOSA.31xWFM M06.Wózek WFM Osy.6xGazela.Peugeot Bima.Terrot ETD,EP,L175, FLG250,2xHCTL,HDL,RGSTA,VMS.Griffon175.Triumph Bonneville.AJS M20.Wiatka. 2xCezeta502.Heinkel102A1.MotobecaneC45B,2xU2C,C45S.Magnat Debon M3l,M347,M4td,VMS.2xStarlette.
Citroen-DS19,SM-Maserati
kpt-bomba

Postprzez motorski » poniedziałek, 9 stycznia 2012, 20:26

Przy rozwierconym garze ma lepsze chłodzenie,
No i z tego co się orientuję,to gaźnik G20 w tej sytuacji średnio sobie radzi.
motorski

Postprzez hoks » poniedziałek, 9 stycznia 2012, 22:12

póki co zakupiłem z allegrosza tłok od m52 na I szlif czyli 61,75 mm, jak dotrze do mnie, to już na żywo zobaczę jak się ma do mojego cylka...
z tym nominałem od shl m11 (rozumiem, że chodzi o fi 61,50 mm) to też nie głupi pomysł - może by akurat spasował idealnie i to bez szlifu, nie mam jak dokładnie zmierzyć cylindra, a mierzenie suwmiarką to wiadomo, też nie ma jakiejś super precyzji, tym bardziej, że najlepiej pomierzyć całą tuleje w cylindrze (na każdej wysokości), a tego suwmiarką też nie zrobię.
w zasadzie na moje oko to tak jak pisałem - ogólnie cylinder nie jest jakiś tragiczny, ryski jakieś tam ledwo widoczne, progu zero!
ten od m52 kupiłem tak trochę na ryzyko, żeby mieć jakiś punkt odniesienia, jak okaże sie ciut za duży, a znajdę 61.50 (od m11) to i tego zakupie.
tak więc kpt-bomba chyba dobry pomysł poduswasz, tylko nie wiem jak będzie z dostępnością tego co proponujesz, bo póki co nominału z epoki nie widzę na znanym portalu. a namiary na te epokowe pierścienie to poprosiłbym.
p.s. co do współczesnych części (zamienników) - wolę się ich wystrzegać jak diabeł święconej wody, za dużo wśród znajomych-motocyklistów (i nie mam na myśli tylko tego czy innego forum) nasłuchałem się o ich "jakości". niestety - obecni rzemieślnicy sami sobie wystawili taką opinię, robiąc części z plasteliny zamiast dobrej jakości metali.
wiem wiem, jak dobry materiał to wzrastają koszty produkcji, poza tym prawa rynku nie pozwolą robić rzeczy niezniszczalnych itp. ale to już inna bajka....
OSA M50 '62 (powooolny proces renowacji), Suzuki GSX400E '86 (do jazdy), Romet Ogar 205 '87 (nowy nabytek - full oryginał), Motorynka Pony 50-M-2 '84 (do zabawy - otatnie zabiegi kosmetyczne), Komar 2350 i MZ ETZ150 '90 (do wspomnień...)
hoks

Postprzez Borewicz » wtorek, 10 stycznia 2012, 14:45

I tak czy siak lepiej dać tłok z cylindrem do spasowania żeby problemów nie było :) Ja jeździłem na tłokach Almotu w silnikach W2A i S32 nie było problemów z nimi żadnych :). Nowe pierścienie też nie są złe.
http://www.bikepics.com/members/szczepanwsk/63osa/ - renowacja skutera Osa.
WFM OSA M52 1963
WSK M06b1 S32' 1971 - http://www.bikepics.com/members/szczepanwsk/71wsk12500/
SHL M11W
Borewicz

Postprzez towot » wtorek, 10 stycznia 2012, 19:39

Hej Borewicz! A gdzie kupowałeś te tłoki almotowskie???
towot

Postprzez kpt-bomba » wtorek, 10 stycznia 2012, 21:32

hoks-jak kupisz oryginalny nominał to zanies ten komplet do gościa co szlifuje niech on zmierzy czy jest ok. w najgorszym wypadku okaze sie ,ze cylinder byl pasowany do tloka nominalnego ale z grupy selekcyjnej wiekszego wymiaru.z tego co sie orientuje to nominaly byly róznych wymiarów.jak sie okaze ,ze tlok jest za lużny to trudno ,szlifuj na 1 szlif ,a jak będzie za ciasno to koles wrzuci go na pare chwil na honownicę i zdejmie 2-3 setki i bedzie ok. tłok nominal za maly ja chętnie odkupie jak by cos bo tez mam taki cylinder os 150 ,moze u mnie sie nada a jak nie to dalej puszcze dziada w polske ,az sie gdzies spasuje...potem napisze namiar na pierscienie.
motorski- jeszcze sam nie stroilem takiego przeszlifowanego cylindra na gazniku g20.czy wiesz jak sie ten gaznik zachowuje? wiadomo ,niesmialbym przerabiac na inny ,ale iglice podnieśc deko i dysze głowna większą zastosowac to chyba nie grzech..no moze troszkę kanal dolotowy w cylindrze poprawic,szczególnie w miejscu najmniejszego przekroju,czyli chyba w króccu cylindra
33xOSA.31xWFM M06.Wózek WFM Osy.6xGazela.Peugeot Bima.Terrot ETD,EP,L175, FLG250,2xHCTL,HDL,RGSTA,VMS.Griffon175.Triumph Bonneville.AJS M20.Wiatka. 2xCezeta502.Heinkel102A1.MotobecaneC45B,2xU2C,C45S.Magnat Debon M3l,M347,M4td,VMS.2xStarlette.
Citroen-DS19,SM-Maserati
kpt-bomba

Postprzez motorski » wtorek, 10 stycznia 2012, 23:13

kpt-bomba napisał(a): motorski- jeszcze sam nie stroilem takiego przeszlifowanego cylindra na gazniku g20.czy wiesz jak sie ten gaznik zachowuje? wiadomo ,niesmialbym przerabiac na inny ,ale iglice podnieśc deko i dysze głowna większą zastosowac to chyba nie grzech..no moze troszkę kanal dolotowy w cylindrze poprawic,szczególnie w miejscu najmniejszego przekroju,czyli chyba w króccu cylindra

Jedną Osę M50 zakupiłem(niestety w częściach) właśnie z rozwierconym cylindrem i gość od którego ją nabyłem mówił ,że po rozwierceniu ,,garczka", Osa na gaźniku G20 muliła się ,więc zrobił przejściówkę krućca M50 na M52 i założył gaźnik pegaza.
Po tym zabiegu Osa zaczęła hulać. Niestety owego krućca jak i wiele innych części, sprzedający mi nie dodał, ponieważ Osa była rozebrana do remontu dokładnie w 86 roku i wiele części poginęło :(
Gażnik odpowiada po częsci również za chłodzenie silnka i zbyt uboga mieszanka może powodować pogorszenie warunków chłodzenia i co w najgorszym przypadku może nawet doprowadzić do zatarcia silnika. Trzeba też o tym pamiętać że w M50 nie ma wentylatora.
Jedną Ose złożę na rozwierconym cylindrze wtedy bedę mógł to ocenić na własnnej skórze ;) ale też bym chciał żeby został gaźniczek G20.
A jesli chodzi o kanały dolotowe jak i krućce, tak czy owak jest je warto prze polerować,po takim zabiegu poprawia się kultura pracy silnika (sprawdzone,przetestowane 8-) )
motorski

Postprzez kpt-bomba » wtorek, 10 stycznia 2012, 23:40

mówisz gażnik odpowiada za chłodzenie... hmmm,a jak jedziesz na duzym gazniku z przymkniętą przepustnicą?to co- ma sie grzać? wiem ,ze nie o to Ci chodzilo ,ale fakt zbyt uboga mieszanka nie moze byc i nie chodzi tyle o przegrzanie tylko będzie dostawal dławki przy odkrecaniu gazu ,zwłaszcza na zimno ,za równo z wolnych ,na srednich i przy rozkręceniu na maxa .chętnie pomoge dostroic ten silnik ,jak pierwszy złozysz. proponuje troszkę zwiększyć stopien sprężaniacieńszą uszczelką pod głowicą, bo nawet przy gazie max odkręconym ,cisnienie sprężone w cylindrze nie bedzie tak duze jakby byl duzy gaznik, który dostarczylby wiecej mieszanki co za tym idzie wyzsze cisninie po spręzeniu.
do tego paliwo o wyższej liczbie oktanowej i mozna zaplon 0,5mm do przodu przesunąć.
taki jo se mam napad,znaczy pomysł.
Citroen-DS19,SM-Maserati
kpt-bomba

Postprzez Padza » środa, 11 stycznia 2012, 08:15

Potwierdzam kłopoty z gaźnikiem G20.
Mam w mojej M50 tłok rozmiaru ok 62mm (oznaczenia na tłoku FSM, czy jakoś podobnie, wskazują na III szlif).
Na da rady dobrze wyregulować gaźnika. Jak zmieniam dyszę główną na większą, że łapie wysokie obroty, ale zalewa na niskich. Jak dam małą dyszę główną, że trzyma dobrze wolne obroty, to jest spalanie stukowe na wysokich itp. Mam 2 gaźniki G20 i około 10ciu dysz głównych w różnych rozmiarach.

I wyjaśniam, że przyspieszenie zapłonu i zwiększenie (czy zmniejszenie) komory spalania poprzez dodanie (lub odjęcie) 2giej uszczelki nic nie daje. Osa działa poprawnie tylko na jednym-właściwym ustawieniu zapłonu.
Padza

Postprzez hoks » środa, 11 stycznia 2012, 09:58

z tych Waszych doświadczeń i opinii, to widzę, że ówczesne pomysły z rozwiercaniem gara pod 175 to niezbyt udane zabiegi jak się okazuje, ale zapewne nierzadko dawniej to był mus, jak nie mieli nadwymiarowych tłoków na 150 (a może byl to swego rodzaju tuning hehe :lol:). mimo wszystko dzięki za rady, póki co postaram się coś sklekocić z tych fantów jakie mam w mojej osie (i oddam do fachmana, niech pomierzy i szlifnie w razie czego), a w przyszłości może gdzieś się znajdzie nie zeszpecony cylek od Osy na 150 cm. p.s. a gaźnik to u mnie oczywiście g20 siedzi, dawno temu to nawet jakoś ta Osa chodziła na tym silniku i z tym gaźnikiem, na brak mocy nie narzekałem, ale o kulturze pracy i poprawnym wyregulowaniu to nie wspominam, bo nie pamiętam, a zresztą raczej nie zwracało się na to uwagi - wszystko było robione "na sztukę i na chwile, aby trochę pojeździć" :P ...
...oprócz spasowania cylinder <-> tłok to jeszcze czeka mnie regeneracja wału...
hoks

Postprzez towot » środa, 11 stycznia 2012, 22:06

Ponawiam pytanie, gdzie można kupić tłoki almotowskie i czy robią do SHL/Os???
towot

Postprzez hoks » środa, 11 stycznia 2012, 23:25

być może juz patrzyłeś na ich stronę http://www.almot.pl (jeśli to jest w ogóle ten słynny almot, bo pierwsze słysze o tej firmie :o ), to po przejściu do katalogu porduktów (ich własne produkty) w kategorii tłoki widzę wiele tłoków do róźnistych modeli moto (ze wschodu, zachodu, itp.), jednak ani do shl ani osy nie uwidziałem :| ciekawe czemu, dziwne....
hoks

Postprzez kpt-bomba » czwartek, 12 stycznia 2012, 01:28

to mi zabiliście ćwieka z tym strojeniem gażnika g20 ...jesli chodzi o tłoki ,to jakie maja w sku-dębi?
wracając do gażnika g20 to fakt ,rozpylacz głowny wyda na większej dyszy ,ale pewnie za male dziurki do podawania paliwa na biegu jałowym ...cięzka sprawa ,ale kiedys popracuje nad tym bo to nie będzie jeden czy dwa przypadki takiego rozwiercenia cylindra 150tki.jesli ktos ma jeszcze jakies doswiadczenia z taka przeróbka to bardzo prosze napiszcie.
Citroen-DS19,SM-Maserati
kpt-bomba

Postprzez towot » czwartek, 12 stycznia 2012, 11:24

No właśnie, na stronie AL-MOT-u też nie widziałem tłoków do naszych sprzętów, a Borewicz nie chce nam zdradzić tajemnicy skąd je wziął. :?
towot

Postprzez hoks » czwartek, 12 stycznia 2012, 12:15

kpt-bomba napisał(a):(...) bo to nie będzie jeden czy dwa przypadki takiego rozwiercenia cylindra 150tki.(...)

niestety, ale wychodzi na to, że jest to prawda... chyba cięzko spotkać cylinder od 150 ccm z jeszcze - w miarę nominalną (czyt. poniżej 59 mm) - średnicą tulei. ciekawi mnie tylko czym tak na prawde było to dyktowane w dawnych czasach....
hoks

Postprzez kpt-bomba » czwartek, 12 stycznia 2012, 12:39

czym to było spowodowane???
zapewne tym ,ze wtedy nie bylo tego forum ,a jak juz ktoś sie domyślil o dopasowaniu tłoka od MZ 150 do osy 150 ,to i tak pewnie byl bardzo drogi ,a pomyslem nie mal tak łatwo się podzielić jak dziś tu na forum.oryginalne tłoki zapewne nie były dostępne juz w latach 80ych.sam pamiętam ,jak pod koniec lat 80tych mój ojciec składał osę 175 i nie mógł kupic nawet byle jakiego tłoka do niej ,a jak juz gdzies dostal w polsce ,tzw sposobem zalatwienia ,dodam ,ze stryjek był kierowcą pekaesa,to załatwił, puchł ten tłok jak głupi,ale jechała jak zła i to było najważniejsze.dziwne bo po wielu latach odnalazlo sie wiele takich tłoków ,fabrycznych ...czyżby z zapasów na wypadek W? hehe.
faktem jest ,ze osa 150 to jednak troche slaba maszyna ,wiec wielu z kierowców napewno chcialo poprawic dynamike motureczka.dziś moze nie zwracamy uwagi na ospałośc skuterka bo sluzy bardziej do oglądania ,niz do przemieszczanai sie w sprawach ważnych i bardzo ważnych ,ale kiedys... wyobraźcie sobie ,ze macie kilkuletnią piękną osę ,a sąsiad kupil brzydką jak noc listopadowa,ale jakże modną i zrywną gazelkę-czy by wam gul nie skoczyl i nie popędzili byscie z cylindrem w plecaku by go rozwiercic na większy??

z góry przepraszam właścicieli Gazelek...ale są tak ........,ze aż piękne

co do pierscieni o których pisalem wcześniej do 175 to kupowalem poza allegroszem i nie mam namiarów ,ale wiem jakie czesci facet wystawail ,wiec jak sie pojawi ,to dam nr do niego. mial oryginaln na nominal i 1 szlif.
Citroen-DS19,SM-Maserati
kpt-bomba

Następna strona

Powrót do Silnik i osprzęt