przez kpt-bomba » czwartek, 12 stycznia 2012, 12:39
czym to było spowodowane???
zapewne tym ,ze wtedy nie bylo tego forum ,a jak juz ktoś sie domyślil o dopasowaniu tłoka od MZ 150 do osy 150 ,to i tak pewnie byl bardzo drogi ,a pomyslem nie mal tak łatwo się podzielić jak dziś tu na forum.oryginalne tłoki zapewne nie były dostępne juz w latach 80ych.sam pamiętam ,jak pod koniec lat 80tych mój ojciec składał osę 175 i nie mógł kupic nawet byle jakiego tłoka do niej ,a jak juz gdzies dostal w polsce ,tzw sposobem zalatwienia ,dodam ,ze stryjek był kierowcą pekaesa,to załatwił, puchł ten tłok jak głupi,ale jechała jak zła i to było najważniejsze.dziwne bo po wielu latach odnalazlo sie wiele takich tłoków ,fabrycznych ...czyżby z zapasów na wypadek W? hehe.
faktem jest ,ze osa 150 to jednak troche slaba maszyna ,wiec wielu z kierowców napewno chcialo poprawic dynamike motureczka.dziś moze nie zwracamy uwagi na ospałośc skuterka bo sluzy bardziej do oglądania ,niz do przemieszczanai sie w sprawach ważnych i bardzo ważnych ,ale kiedys... wyobraźcie sobie ,ze macie kilkuletnią piękną osę ,a sąsiad kupil brzydką jak noc listopadowa,ale jakże modną i zrywną gazelkę-czy by wam gul nie skoczyl i nie popędzili byscie z cylindrem w plecaku by go rozwiercic na większy??
z góry przepraszam właścicieli Gazelek...ale są tak ........,ze aż piękne
co do pierscieni o których pisalem wcześniej do 175 to kupowalem poza allegroszem i nie mam namiarów ,ale wiem jakie czesci facet wystawail ,wiec jak sie pojawi ,to dam nr do niego. mial oryginaln na nominal i 1 szlif.
Tomasz Grzegorczyk tel 888197233
33xOSA.31xWFM M06.Wózek WFM Osy.6xGazela.Peugeot Bima.Terrot ETD,EP,L175, FLG250,2xHCTL,HDL,RGSTA,VMS.Griffon175.Triumph Bonneville.AJS M20.Wiatka. 2xCezeta502.Heinkel102A1.MotobecaneC45B,2xU2C,C45S.Magnat Debon M3l,M347,M4td,VMS.2xStarlette.
Citroen-DS19,SM-Maserati