Rejestracja zabytkowego motocykla

Luźna dyskusja na różne tematy.

Re: Rejestracja zabytkowego motocykla

Postprzez arthek » czwartek, 17 maja 2012, 13:27

Sprawa z moją Osą na razie stoi w miejscu.
Najpierw przesunęli termin wydania decyzji na 20 kwietnia potem na 20 maja.
W uzasadnieniu napisali ,że to w związku z trudnościami w ustaleniu poprzednich właścicieli .
Na dzień dzisiejszy ustalili, od kogo odkupił tą OSę gość od którego z kolei ja ją odkupiłem.
Okazuje się ,że na tamtego właściciela również nie była ona zarejestrowana.
Po numerze rejestracyjnym doszli, gdzie i na kogo ten numer rejestracyjny widnieje w archiwach, ale nie ma tam danych , które stwierdzałyby ,że na te numery była rejestrowana ta konkretna Osa, poza danymi osobowymi tego człowieka i jego adresem zamieszkania.
Próbowali się skontaktować z tą osobą , ale niestety nie figuruje ona w ewidencji mieszkańców tego miasta i nie można jej wezwać do WK na złożenie wyjaśnień.

Na chwilę obecną czarno to widzę.Po pierwsze nawet jak powiążą w jakiś sposób numery rejestracyjne z motocyklem i znajdą właściciela na którego była ostatnio zarejestrowana, to jak Pan w moim Wk mnie poinformował będą musieli wydać decyzję odmowną , ze względu na chociażby brak ciągłości umów nie wspominając już o ewentualnym braku możliwości ustalenia ostatniego właściciela z dowodu rejestracyjnego.

Coś mi się zdaje ,że życie zmusi mnie do ostatecznej decyzji i chyba Osa pójdzie na dawcę części .....
Osa M52 -65r, M52-63 r
arthek

Postprzez towot » czwartek, 17 maja 2012, 20:12

Dawca części???!!! Chcesz ją zabić???!!! Wypluj te słowa, już lepiej zapolować na ramę z papierami, albo wrak z papierami. Ja tak kupiłem ramę jakiś czas temu na alle...
A mwasiu pisał kilka postów wcześniej, że ma podobno jakiś patent na rejestrację, może coś by mógł podpowiedzieć.
towot

Postprzez arthek » piątek, 18 maja 2012, 08:51

Za długo to wszystko trwa, ponadto sprawa rejestracji zmierza w nie ciekawym kierunku.
Jak sobie pomyślę , że ewentualnie ostatnie wyjście , czyli ewentualne zasiedzenie ma trwać kolejne dwa - trzy lata ( a i to nie jest pewne na 100 % - przypadek kolegi Mucha68) to mi się szczerze odechciewa..... :(
Pozostaje mi trzymanie Osy w formie "mebla" , na który można sobie popatrzeć albo dać szansę innym skompletowania swoich owadów.
Spróbuję jeszcze poprosić o pomoc kolegę mwasiu na PW.
Chyba łapię jakiegoś doła... :roll:
Osa M52 -65r, M52-63 r
arthek

Postprzez Czaja » piątek, 18 maja 2012, 22:11

Kolego głowa do góry! Mam kolegę z Zabrza, który ma osę... bez przeglądów, bez ŻADNEGO papieru na nią, wygląda źle ... przydałby się gruntowny remont wszystkiego. Jest jedno małe ale... on normalnie nią jeździł po drogach:) I nawet chwalił się, że często go niebiescy zatrzymywali;p ale nie pytali o dokumenty tylko pytali się CO TO JEST? I robili pamiątkowe zdjęcia:) Także nie poddawaj się!
[Boguś]
M 52 64'
SHL M05 54'
DKW KS 250 37'
BMW R 25/3 55'

BMW 501 54'
MERCEDES W189 58'
Czaja

Postprzez marso » sobota, 19 maja 2012, 09:53

JA powiem tak: niech żywi nie tracą nadziei.
Trzymaj Osę Kolego bo potem możesz żałować, a z rejestracją hmm życzę mimo wszystko powodzenia.
W końcu dla wytrwałych świat należy nie?
Nie poddawaj się, a wszystko się ułoży - grunt to pozytywne myślenie mimo wszystko.
POWODZENIA!
OsaM52 63,64r.
marso

Postprzez mpwit » poniedziałek, 21 maja 2012, 16:38

Arthek, nie poddawaj się!!!
Wiem, co przeżywasz, bo my z żoną też ostatnio kilka miesięcy walczyliśmy z rejestracją jej Osy. W końcu się udało, głównie dzięki "pomocy z forum".
Zobaczysz, w końcu Ci się uda, a wówczas satysfakcja i radość będą dużo większe, niż gdyby problemów nie było :)
Spójrz na priva!
Osa M52 1964
Yamaha Virago XV750 1992
Komar MR 232 1966
Komar Mr 2320 1969
Prototypowa przyczepka motocyklowa oprac. w Z.D. PREDOM Białystok Typ P/LOO 1970 r. - nr fabr.1
Przyczepki motocyklowe Niewiadów Typ 31 1971 i 1972 (3 szt.)
Przyczepka motocyklowa Delfin II
Przyczepka motocyklowa Pav-40
mpwit

Postprzez asree » niedziela, 3 czerwca 2012, 08:14

Witam

Mam podobny problem (dylemat) z rejestracją :)
Z małą różnicą posiadam dowód rejestracyjny, ale może od początku.

Mój ścigacz to Wiatka WP150 z 1964.
Dostałem go w prezencie od wujka żony z zastrzeżeniem, że go wyremontuje i nie będę sprzedawał :lol: (Propozycje kupna będą odrzucone :P )
Problem mam podobny do kolegi artha więc wujek kupił Wiatkę od gościa jakieś dwadzieścia kilka lat temu i zgodnie z panującą modą nie rejestrował go na siebie, a potem wyrejestrował całkowicie. (Poprzedni właściciel tez mieszkał w Sosnowcu więc można powiedzieć że skuter wrócił na stare śmieci :) )
Jak wiadomo jest to szmat czasu więc do teraz został mu tylko dowód, Wiatka i jeden oryginalny kluczyk :P A umowa jak to bywa z ważnymi dokumentami wsiąkła i znajdzie się pewno za kilka lat :D
Mam teraz dylemat czy spróbować znaleźć poprzedniego właściciela i dogadać się żeby spisać aktualną umowę k-s czy spisać z wujkiem i walić do UK ?
Nie wiem co to jest za gościu (ewentualnie jego dzieci) i czy nie zacznie czegoś kombinować lub co gorsza nie pójdzie do niebieskich, że mu ukradłem motor wraz z dokumentami...

Ma ktoś jakiś pomysł ? :)
asree

Postprzez mwasiu » piątek, 15 czerwca 2012, 10:03

Kolega komplikuje sobie życie :)
Kolega czyta między wierszami.

Jak kolega napisze umowę z wujkiem to kolega nie ma ciągłości umów, bo pewnie wujek nie ma z Panem z Sosnowca.
Jeżeli jest ta umowa z Panem z Sosnowca na wujka to nie ma problemu i potrzeby jej odświeżania. Trzeba spisać umowę z wujkiem.
Jak nie ma żadnej umowy trzeba spisać ją z Panem z Sosnowca (tym, który występuje w Dow. Rej.)
Pozdrawiam
Maciek

Ojciec boso, matka boso, a syn Osą ...
============================================================
WFM OSA M52 64'
Zundapp DB 200 36'
SHL M11 62'
Romet Pony (motorynka) 87'
Skoda 1102 "Tudor" 52'
Alfa Romeo Alfetta 73'
mwasiu

Postprzez motorski » wtorek, 3 lipca 2012, 11:47

No i mi się zaczęły schodki z WK :x
Koledzy ,jeżeli mam wbite w dowodzie ,że pojazd został wycofany z ruchu dn.1-07-1983 to muszę odwiedzić pana rzeczoznawce?
I jeszcze jedna sprawa,mam umowę (ksero) pomiędzy poprzednimi właścicielami i też szanowna pani powiedziała, że ksero to oni sobie sami robią, ona potrzebuje oryginał!
Jeśli nie będzie oryginału ,to nie ma mowy o rejestracji....
motorski

Postprzez mwasiu » wtorek, 3 lipca 2012, 14:01

motorski a gdzie jest oryginał ?
Przepisy mówią że jak nie ma dowodu to rzeczoznawca. Na upartego pani powinna uwzględnić zaświadczenie o wyrejestrowaniu bo ono wskazuje na miejsce przechowywania dowodu.
A nie możesz "spisać" umowy z pierwszym (tym z zaświadczenia) właścicielem ?
Jak oni leca w ciula to nam nie wypada odstawać od ich poziomu :)
Pozdrawiam
Maciek

WFM OSA M52 64'
Zundapp DB 200 36'
SHL M11 62'
Skoda 1102 "Tudor" 52'
Alfa Romeo Alfetta 73'
mwasiu

Postprzez motorski » wtorek, 3 lipca 2012, 22:41

mwasiu napisał(a):motorski a gdzie jest oryginał ?
Przepisy mówią że jak nie ma dowodu to rzeczoznawca. Na upartego pani powinna uwzględnić zaświadczenie o wyrejestrowaniu bo ono wskazuje na miejsce przechowywania dowodu.
A nie możesz "spisać" umowy z pierwszym (tym z zaświadczenia) właścicielem ?
Jak oni leca w ciula to nam nie wypada odstawać od ich poziomu :)

Oryginał umowy ma poprzedni właściciel,przy kupnie nawet tego nie zauważyłem ,że to ksero,dopiero dziś o tym uświadomiła mnie pani dręczycielka z WK z sokolim wzrokiem.
Próbowałem się dodzwonić do poprzedniego właściciela ,ale niestety zmienił numer,a odległość między mną a nim jest zbyt duża żeby w ciemno jechać.
Dowód mam z tym,że tak jak wcześniej pisałem, na ostatniej stronie jest pieczątka ,że motocykl został wycofany z ruchu drogowego,a na pierwszej stronie jest ciachnięty X.
Mogłem w sumie spisać umowę z tym pierwszym właścicielem,ale teraz ,to trochę pękam ,bo jeśli mnie ta kobita zapamiętała ,to mogę mieć problema.....
motorski

Postprzez mwasiu » czwartek, 5 lipca 2012, 08:53

Spróbuj może do innej babki się udać.
Pewnie nie obejdzie się bez kwitu od rzeczoznawcy. Bo jeżeli pojazd został wycofany z ruchu to ponowne jego przywrócenie uzależnione jest od opinii.
Jak będziesz miał umowę z pierwszym właścicielem i kwit od rzeczoznawcy to nie mogą Ci nie zarejestrować.
Pozdrawiam
Maciek

WFM OSA M52 64'
Zundapp DB 200 36'
SHL M11 62'
Skoda 1102 "Tudor" 52'
Alfa Romeo Alfetta 73'
mwasiu

Postprzez motorski » piątek, 6 lipca 2012, 08:44

Dzięki mwasiu za pomoc!
Ale mam jeszcze jedno pytanko,bo będe chciał rejestrować też i drugą Oskę z tym ,że do niej mam umowę kupna sprzedaży (tym razem oryginał ;) ) i zaświadczenie z WK w Szczecinie,bo Osę kupiłem bez dowodu.
Czy w takim przypadku też potrzebny będzie papier od rzeczoznawcy?
motorski

Postprzez marso » piątek, 6 lipca 2012, 10:01

Wg mnie jeśli na żółte to rzeczoznawca nie będzie Ci potrzebny - białą kartę sam sobie wypełnisz tylko musisz ją druknąć na A3 gramatury minimum 160 - lekki kartonik...
OsaM52 63,64r.
marso

Postprzez mucha68 » piątek, 6 lipca 2012, 16:14

A figa,bo nie wszędzie ,u nas w Warszawie jeśli sam zrobiłeś białą kartę,to konserwator wymaga opinii rzeczoznawcy ,opinia rzeczoznawcy nie jest wymagana jeśli w/w osobnik wystawi ci białą kartę,czyli dasz mu zarobić :(
mucha na osie

OSA M52-1965r.
VW T3 CARAVELLE-1981r.
ZAPOROŻEC ZAZ 968A-1976r.
mucha68

Postprzez mwasiu » piątek, 6 lipca 2012, 22:34

Przepisy sa jednoznaczne. Jezeli nie ma dowodu to konieczna do rejestracji jest opinia rzeczoznawcy (biale ). Oczywiscie wymagana jest umowa.
Natomiast na zolte biala karta zatwiedzona przez rzeczoznawce a umowa jako dowod zakupu. I jeszcze jedno
Dowod rejestracyjny jest potwierdzeniem zarejestrowania a umowa jest dowodem zakupu i potwiedzeniem wlasnosci
wbrew opiniom obiegowym.
Sorry za byki ale pisze z telefonu :)
Pozdrawiam
Maciek

WFM OSA M52 64'
Zundapp DB 200 36'
SHL M11 62'
Skoda 1102 "Tudor" 52'
Alfa Romeo Alfetta 73'
mwasiu

Postprzez marso » sobota, 7 lipca 2012, 20:13

Z tego co u nas przerabialiśmy to rzeczoznawca nie jest potrzebny do zatwierdzenia białej karty, ale co urząd to inne wymagania i interpretacja niby jednoznacznych i jednolitych przepisów...
OsaM52 63,64r.
marso

Postprzez motorski » sobota, 7 lipca 2012, 22:15

marso napisał(a):Wg mnie jeśli na żółte to rzeczoznawca nie będzie Ci potrzebny - białą kartę sam sobie wypełnisz tylko musisz ją druknąć na A3 gramatury minimum 160 - lekki kartonik...

Swoje Oski chciałbym zarejestrować na białe tablice,tak więc biała karta(mam taką cichą nadzieję)nie będzie mi potrzebna.
Jednego nie mogę tylko zrozumieć,mając dowód,lub zaświadczenie do danego pojazdu, po kiego gwinta potrzebny jest rzeczoznawca?
Przecież na tych dokumentach widnieje data produkcji sprzęta,z których to wynika ,że pojazd ma więcej niż 25 lat....
motorski

Postprzez arthek » czwartek, 19 lipca 2012, 09:42

No i du..a blada :evil:
Dziś dostałem info na telefon,że decyzja w sprawie rejestracji "na zółte" mojej Osy będzie odmowna, z racji tego ,że osoba od której odkupiłem Osę nie rejestrowała jej na siebie .WK w Kielach "szukał" po numerach rejestracyjnych poprzednich jej właścicieli ale nic nie znalazł w rejestrach .
Jutro odbieram decyzję.
Czas zastanowić się teraz co robić z Osą....przecież nie postawię jej w salonie i nie będę się na nią patrzył :roll:
Osa M52 -65r, M52-63 r
arthek

Postprzez mwasiu » czwartek, 19 lipca 2012, 13:23

Arthek nie załamuj się. Odbierz decyzje to ja zaskarżymy :)
Spokojnie ... to że ktoś jej nie przerejestrował nie wyklucza rejestracji. To kolejne widzimisię WK. Ciekaw jestem jaką podstawę dadzą Ci w decyzji. Od razu Ci mówię że jest do uwalenia :)

Będę potrzebował od Ciebie decyzji i wszystkich dokumentów jakie masz do Osy (oczywiście skanów).
Pozdrawiam
Maciek

WFM OSA M52 64'
Zundapp DB 200 36'
SHL M11 62'
Skoda 1102 "Tudor" 52'
Alfa Romeo Alfetta 73'
mwasiu

Poprzednia stronaNastępna strona