Problem z regulacją zapłonu

Problem z regulacją zapłonu

Postprzez marel » sobota, 28 maja 2016, 23:59

Została złożona M50 kupiona w częściach kilka lat temu. W "zestawie" był m.in. zapłon (oryginalny, nie chiński) który został wykorzystany.
Jest ładna iskra, jednak zapłonu nie można ustawić - po odmierzeniu 4,9 mm przed GMP, brakuje luzu na fasolkach podstawy zapłonu - jest on przekręcony do oporu, a do założonego punktu (znacznika) brakuje ok. 6-8 mm (oceniając różnicę na obwodzie koła magnesowego). Przerwa na przerywaczu 0,4 mm.
Zapłon wciąż jest zdecydowanie za późny - silnik nie daje się uruchomić, strzela w wydech, itd. Nie ma możliwości obrócenia podstawki bardziej w lewo.
Z czego to wynika - czy były różne podstawki zapłonu i niektóre nie pasują do M50?
Ostatnio edytowano piątek, 3 czerwca 2016, 20:41 przez marel, łącznie edytowano 1 raz
marel

Re: Problem z regulacją zapłonu

Postprzez Halcik » niedziela, 29 maja 2016, 09:41

Wrzuć zdjęcie magneta od strony krzywki
Osa m50 (1959)
Osa m52 (1965)
halcik1@o2.pl
Halcik
Moderator

Postprzez marel » niedziela, 29 maja 2016, 10:43

Ok, bede po poludniu w garazu, to zrobie.
Calego kola, czy samej krzywki?

Ciekaw jestem o czym myslisz?
Czy byly rozne kola?
marel

Postprzez Halcik » niedziela, 29 maja 2016, 13:36

Tak koła była w dwóch wersjach. Może trafiło Ci się od Wfm . Zrób tak żeby była widoczna krzywka i otwory przez które reguluje się platyny. Możesz też zmierzyć grubość krzyki w jej najszerszym miejscu, może się już wytarła.
Osa m50 (1959)
Osa m52 (1965)
halcik1@o2.pl
Halcik
Moderator

Postprzez marel » niedziela, 29 maja 2016, 16:50

W załączeniu zdjęcia.
Czy to co napisałeś oznacza że oba koła mimo ze pozornie są identyczne mają inna krzywkę/ustawioną pod innym kątem?
Jeśli tak, to to może być właściwy trop.
Proszę o informacje.
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
marel

Postprzez mwasiu » niedziela, 29 maja 2016, 20:48

Innego wyjścia nie widzę. To jest efekt różnicy w położeniu garbika względem klinu. Trafiając w klin na czopie wału garbik krzywkę jest nie w tym miejscu co powinien i dlatego masz przesunięty zapłon. Wystarczy ze do orginalne go kola ktoś przy nitował krzywkę od wfmki.
Co do koła ze zdjęć to koledzy napewno się zaraz wypowiedzą bo ja tych subtelnych różnic nie znam.
Pozdrawiam
Maciek

Ojciec boso, matka boso, a syn Osą ...
============================================================
WFM OSA M52 64'
Zundapp DB 200 36'
SHL M11 62'
Romet Pony (motorynka) 87'
Skoda 1102 "Tudor" 52'
Alfa Romeo Alfetta 73'
mwasiu

Postprzez arthek » niedziela, 29 maja 2016, 20:49

Masz chyba niestety obrócony w przeciwwadze prawy ,główny czop wału korbowego.
Sprawdź położenie rowka na wpust w czopie , względem wykorbienia wału ( sworznia stopy korbowodu).
Powinien być dokładnie po przeciwnej stronie niż sworzeń stopy korbowodu, tzn przesunięty o kąt 180 ' względem niego.
Inaczej: jeśli tłok masz w GMP to rowek pod wpust w wale powinieneś mieć dokładnie po przeciwnej stronie czopu głównego wału ( tak jakby od strony kokonu )
Osa M52 -65r, M52-63 r
arthek

Postprzez marel » niedziela, 29 maja 2016, 20:58

mwasiu napisał(a):Innego wyjścia nie widzę. To jest efekt różnicy w położeniu garbika względem klinu. Trafiając w klin na czopie wału garbik krzywkę jest nie w tym miejscu co powinien i dlatego masz przesunięty zapłon. Wystarczy ze do orginalne go kola ktoś przy nitował krzywkę od wfmki.
Co do koła ze zdjęć to koledzy napewno się zaraz wypowiedzą bo ja tych subtelnych różnic nie znam.

Hm... to fakt, taka opcja też jest możliwa.
Widzę teraz dwa wyjścia w swojej sprawie - pożyczyć inne koło i sprawdzić co się zmieni, lub wykręcić podstawkę, wziąć iglak i przedłużyć długość fasolek o brakujący kawałek (co o tym myślicie?).
Czy mogę już wykluczyć że były rożne podstawki pod cewki - taka wersja by była najszybsza i najtańsza w usunięciu.
Ostatnio edytowano niedziela, 29 maja 2016, 21:01 przez marel, łącznie edytowano 1 raz
marel

Postprzez mwasiu » niedziela, 29 maja 2016, 21:00

Arthek ale to by świadczyło o sfuszerowanym remoncie wału ewentualnie o gwałtownym zatrzymaniu silnika kołem magnesowym a to już mało wiarygodne. Raczej ktoś kto robi wały wie jak je składać. Ja bym się na tej krzywce skupił bo chłopak silnik rozbierze ...
Pozdrawiam
Maciek

WFM OSA M52 64'
Zundapp DB 200 36'
SHL M11 62'
Skoda 1102 "Tudor" 52'
Alfa Romeo Alfetta 73'
mwasiu

Postprzez marel » niedziela, 29 maja 2016, 21:00

arthek napisał(a):Masz chyba niestety obrócony w przeciwwadze prawy ,główny czop wału korbowego.
Sprawdź położenie rowka na wpust w czopie , względem wykorbienia wału ( sworznia stopy korbowodu).
Powinien być dokładnie po przeciwnej stronie niż sworzeń stopy korbowodu, tzn przesunięty o kąt 180 ' względem niego.
Inaczej: jeśli tłok masz w GMP to rowek pod wpust w wale powinieneś mieć dokładnie po przeciwnej stronie czopu głównego wału ( tak jakby od strony kokonu )

Hej Arthek,
Mało to prawdopodobne, ale też możliwe. Jutro sprawdzę "na oko", jednak tak jak pisałem, różnica na obwodzie koła to tylko ok 6-8 mm (widać na jednym ze zdjęć znacznik jaki naniosłem na kole, który powinien się pokrywać ze znacznikiem który ktoś kiedyś zrobił na obudowie).
marel

Postprzez mwasiu » niedziela, 29 maja 2016, 21:05

marel napisał(a):
mwasiu napisał(a):Innego wyjścia nie widzę. To jest efekt różnicy w położeniu garbika względem klinu. Trafiając w klin na czopie wału garbik krzywkę jest nie w tym miejscu co powinien i dlatego masz przesunięty zapłon. Wystarczy ze do orginalne go kola ktoś przy nitował krzywkę od wfmki.

Hm... to fakt, taka opcja też jest możliwa.
Widzę teraz dwa wyjścia w swojej sprawie - pożyczyć inne koło i sprawdzić co się zmieni, lub wykręcić podstawkę, wziąć iglak i przedłużyć długość fasolek o brakujący kawałek.
Czy mogę już wykluczyć że były rożne podstawki pod cewki - taka wersja by była najszybsza i najtańsza w usunięciu.

Jak masz możliwość podmiany koła na inne to zacznij od tego. Co do przedłużania rowków to uważaj na to żeby kable od cewek się nie przyciely. Te rowki nie są od parady w tych miejscach. Karter ma technologiczne nadlewy a cewki wchodzą między nadlewy trochę poniżej podstawy iskrownika. Obrót jest w związku z tym możliwy w ograniczonym zakresie.
Pozdrawiam
Maciek

WFM OSA M52 64'
Zundapp DB 200 36'
SHL M11 62'
Skoda 1102 "Tudor" 52'
Alfa Romeo Alfetta 73'
mwasiu

Postprzez marel » niedziela, 29 maja 2016, 21:11

mwasiu napisał(a):Jak masz możliwość podmiany koła na inne to zacznij od tego. Co do przedłużania rowków to uważaj na to żeby kable od cewek się nie przyciely. Te rowki nie są od parady w tych miejscach. Karter ma technologiczne nadlewy a cewki wchodzą między nadlewy trochę poniżej podstawy iskrownika. Obrót jest w związku z tym możliwy w ograniczonym zakresie.

Nie wiem czy mam - nie znam nikogo w okolicy kto mógłby mieć koło do pożyczenia, ale teraz chyba będę musiał zacząć szukać. ;)

A może ktoś na forum ma jeszcze inne propozycje przyczyn, ewentualnie pomysły na rozwiązanie problemu?
marel

Postprzez hornetino » niedziela, 29 maja 2016, 22:04

Sprawdź wszystko to, o czym pisali wcześniej koledzy, jeżeli krzywka jest od osy, wg mnie masz przestawiony czop, tylko nie wiadomo, czy z powodu defektu, czy tak został zregenerowany. Jeżeli to drugie, to już lepiej zamiast psuć podstawę iskrownika wydłużając fasolki, pozbądź się klina (który w zaistniałej sytuacji jest bezużyteczny) i przestaw koło magnesowe na czopie o te 10 mm (mierząc po obwodzie koła) w prawo. Będziesz wtedy mogł dostroić zapłon tak jak należy podstawą iskrownika, jeżeli to był defekt, niestety wał jest do naprawy.
• Osa M52 (1963) • Komar MR232 (1967) • Komar 2328 (1972) • Pegaz 700 (1973) •
• tel. 502 614 834 • hornetino@icloud.com
hornetino

Postprzez marel » niedziela, 29 maja 2016, 22:34

hornetino napisał(a):Sprawdź wszystko to, o czym pisali wcześniej koledzy, jeżeli krzywka jest od osy, wg mnie masz przestawiony czop, tylko nie wiadomo, czy z powodu defektu, czy tak został zregenerowany. Jeżeli to drugie, to już lepiej zamiast psuć podstawę iskrownika wydłużając fasolki, pozbądź się klina (który w zaistniałej sytuacji jest bezużyteczny) i przestaw koło magnesowe na czopie o te 10 mm (mierząc po obwodzie koła) w prawo. Będziesz wtedy mogł dostroić zapłon tak jak należy podstawą iskrownika, jeżeli to był defekt, niestety wał jest do naprawy.

Hernetino,
Pozbyć się klina - to jest bardzo niegłupi pomysł.
Żeby zrobić to idealnie, zamiast suwmiarki postaram się o dokładny przyrząd wkręcany w gniazdo świecy i ustawię wg danych, ew. później sprawdzę stroboskopem.
Jeśli faktycznie problemem jest źle złożony wał (faktem jest że wał był w niezłym stanie) i czop przesunięty po regeneracji, to taki zabieg powinien pomóc. Po prawidłowym ustawieniu na obu elementach mogę zapunktować wzajemne ułożenie wału i koła aby nie bawić się w przyszłości ponownie z synchronizacją.
Gorzej, jeśli wał jest nieprawidłowo zregenerowany - czop jest np luźny..
Ostatnio edytowano piątek, 3 czerwca 2016, 20:46 przez marel, łącznie edytowano 1 raz
marel

Postprzez Halcik » niedziela, 29 maja 2016, 22:39

Koło niestety dobre, zostało sprawdzić wał czy przy górnym położeniu tłoka wycięcie na klin jest po przeciwnej stronie osi wału. A w przypadku wystąpienia większych odstępstw polecam zastosować pomysł Hornetino
Osa m50 (1959)
Osa m52 (1965)
halcik1@o2.pl
Halcik
Moderator

Postprzez mwasiu » poniedziałek, 30 maja 2016, 06:33

Marel daj znać o efektach.
Pozdrawiam
Maciek

WFM OSA M52 64'
Zundapp DB 200 36'
SHL M11 62'
Skoda 1102 "Tudor" 52'
Alfa Romeo Alfetta 73'
mwasiu

Postprzez marel » wtorek, 31 maja 2016, 21:06

mwasiu napisał(a):Marel daj znać o efektach.

Jestem w czarnej d...
Arthek miał rację - prawy czop jest obrócony. Nie zwróciłem na to wcześniej uwagi i takie są teraz konsekwencje.
Przez ostatnie lata Osa stała w piwnicy gdzie odbywała się odbudowa (nie maiłem tam możliwości próbnego odpalenia) i w ostatni weekend przy udziale znajomych udało się ją wystawić na światło dzienne.
Tym bardziej fatalnie, że wszystko jest już gotowe i poskładane. Tylko zostało odpalenie, a teraz się wracam kawał drogi wstecz.
Hm.. trochę spadł mi zapał - chyba zacznę szukać innego wału...
:(
marel

Postprzez arthek » środa, 1 czerwca 2016, 04:26

Nie poddawaj się, mozna przecież jeździć na tym wale tylko bez klina.
Weź na wszelki wypadek pasty do docierania zaworów i dotrzyj stożki w wale i magnecie do siebie i będzie dobrze.
Klin tylko ustala magneto względem wału.
Osa M52 -65r, M52-63 r
arthek

Postprzez marel » środa, 1 czerwca 2016, 08:00

arthek napisał(a):Nie poddawaj się, mozna przecież jeździć na tym wale tylko bez klina.
Weź na wszelki wypadek pasty do docierania zaworów i dotrzyj stożki w wale i magnecie do siebie i będzie dobrze.
Klin tylko ustala magneto względem wału.

Gdyby bylo tak jak piszesz, to by nie bylo klopotu.
Problem w tym ze po prawidlowym ustawieniu: wal - kolo - przerywacz, silnik odpala, ale po 2-3 sek. nierownej pracy gasnie (nie wchodzi tez na obroty) , a zaplon jest przestawiony o kilka mm w jedna lub druga strone.
Kolo (pozbawione klina) jest oczywiscie dokrecone odpowiednio.
marel

Postprzez hornetino » środa, 1 czerwca 2016, 10:13

Niestety ale czop obraca się w przeciwwadze :(
Silnik do rozbiórki, wał do regeneracji lub do kosza :(
• Osa M52 (1963) • Komar MR232 (1967) • Komar 2328 (1972) • Pegaz 700 (1973) •
• tel. 502 614 834 • hornetino@icloud.com
hornetino

Następna strona

Powrót do Elektryka