To może ja swoje trzy grosze w sprawie pytań
1.jaki jest symbol seledynu z palety Ral, czy też mam dobierać kolor w/g uznania - nie kojarzę aby Osa oryginalnie występowała w kolorze seledynowym, były turkusowe ale tylko M50. Ja zalecam jakiś kolor oryginalny (jest temat Oryginalne kolory Os gdzie podany jest ich skład). Jeśli zdecydujesz się na inny to ważne, żeby klimatem do Osy pasował.
2. przy seledynowym kolorze jaki kolor siedzenia, manetek, linek , zasówki schowka i przełącznika swiateł ( kremowe ?) - kolory siedzenia (obicia) występowały dwa. Pierwszy był kremowy (w tym kolorze cylon robi repliki pokrowców) stosowany niezależnie od koloru nadwozia aż do roku 1965. W roku 1965 pojawiły się kanapy z obiciem szarym (także dostępnym u cylona). Manetki były białe lub czarne (z fakturą w romby - halcik napisał plaster miodu), podobnie linki. Zasuwka (plastikowa) schowka miała kolor biały a przełączniki świateł występowały w kolorze białym i czarnym (podobnie jak kluczyk). Kedry były także białe lub czarne. Obecnie wiele egzemplarzy ma kremowe elementy ale jest to efekt starzenia się białych.
3. czy były montowane aluminiowe przełaczniki światła i sygnału, bo ten zamontowany nie jest oryginalny a ramkę z licznika mam aluminiową - z tego co kojarzę to przełączniki świateł, podobnie jak dźwignia ssania i obudowa rolgazu były oryginalne chromowane, ramki występowały mosiężne i aluminiowe.
4. kolor felg (kość słoniowa) samemu sobie trzeba dobierać ? - na forum wiele osób idzie na łatwiznę (ja też) stosując na felgach, podstawie siedzenia i blasze pod tablicę rejestracyjną (bo te elementy były w M52 malowane w tym samym kolorze) kolor RAL 1015. Oryginalna kość słoniowa nieco się różniła. Jak masz z czego dobrać taki kolor jak oryginalny to dobieraj - jeśli nie kładź RAL 1015.
Gaźniki GM24U1 i U2 różnią się tylko dolotem paliwa. W Osach dolot zawsze był boczny.
PS. Jeśli chodzi o kratkę na przekroku to nie wiem czemu Hornetino jakiś czas temu się na nią uparł. Ani ona ładna ani oryginalna, a zakładano ją w siermiężnych czasach pewnie tylko po to żeby można było łatwiej przywieźć z targu worek kartofli

. To oczywiście Twoja sprawa ale jak mu odstąpisz to będziemy mieli z kogo śmiać się na zlotach

. Chociażby z tego powodu warto. Ja osobiście to wolałbym założyć taki bagażnik na tył jak w Osie Osiary

Osa M 52 x 7, Osa M 50 x 5, Jawa 250, Pannonia TLF de luxe, IFA BK 350, SHL M06 T, Junak M10, SHL M11, Simson SR 2, Zundapp Bella, Cezeta 502