przez Yaro » piątek, 25 sierpnia 2017, 20:36
No i krótka relacja z prac nad Osą nr 2, która podobnie jak Krasula otrzymała nowy kokon. Uzbrojenie co prawda niepełne ponieważ przeciągają się prace na blachami pod tablicę rejestracyjną (mają być po 28 września) i nie mogę założyć oprawki żarówek, uszczelki, klosza i daszka ale jak widzicie kratki i uchwyty są na miejscu. Osa nr 2 otrzymała nową kanapę a ponieważ jest to egzemplarz (Osa) z 1965 roku więc kolor kanapy jest charakterystyczny dla tego rocznika (szary). Charakterystyczny jest też dla 1965 roku tylny znaczek (nieco spatynowany ale żeby nie było, że Osa wyszła wczoraj z fabryki to pewnie taki zostanie) o kolorze obwódki wpadającym w zieleń. Oczywiście zamek kanapy oryginalny z oryginalnym kluczykiem (wielkie dzięki za pomoc w tej sprawie dla Endrju). Osa otrzymała też amortyzatory po renowacji. Niestety na razie trzy ponieważ podczas renowacji okazało się, że w korpusie jednego utknął fragment tłoczka, który z jakichś powodów odkręcił się od tłoczyska. Utknął na tyle skutecznie, że nie udało mi się go wydłubać dlatego też zaszła konieczność dokupienia 1 amortyzatora co się udało. Stan jego był jak na swoje lata świetny. Brak wycieków i idealne tłumienie wskazywałby że można go zakładać, niestety drobne ubytki w chromie i lakierze wymagają uzupełnienia poza tym zamierzam wymienić olej na ten, który zastosowałem w pozostałych amorkach. Ten dodatkowy amortyzator swój świetny stan zawdzięcza na pewno kontroli technicznej, której pieczątkę z łatwością dostrzeżecie na korpusie. Udało mi się też pozyskać dźwignie do kopniaków - słowa uznania i podziękowania dla kolegów z forum, którzy zmierzyli się z tym problemem. Fotki poniżej.
DSC_0406.JPG
DSC_0404.JPG
DSC_0405.JPG
DSC_0400.JPG
DSC_0401.JPG
20170825_202841.jpg
20170825_203018.jpg
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Osa M 52 x 7, Osa M 50 x 5, Jawa 250, Pannonia TLF de luxe, IFA BK 350, SHL M06 T, Junak M10, SHL M11, Simson SR 2, Zundapp Bella, Cezeta 502