Zapłon i ładowanie poszły z pewnego powodu w kąt. Ale dziś przysiadłem do licznika. W moim przypadku licznik raz nabijał prędkość, raz nie. Wskazania również były dalekie od oczekiwanych. Nie byłbym sobą gdybym nie spróbował usiąść do tematu sam

a poniżej krótka fotorelacja.
Dawca i biorąca
IMG_20220928_215232.jpg
Eliminacja problemu z przycinaniem się licznika. Winna była zawleczka zabezpieczająca
IMG_20220928_221327.jpg
Przeszczep sprężynki licznika, w drugim liczniku metal popękał w dość dziwny sposób, więc wymiana całości nie wchodziła w grę. Dodatkowo spotkałem się z zerwanym gwintem na czarnej blaszce mocującej wskazówkę z napędem, dlatego samo włosów też musiało przewędrować.na druga podstawkę.
IMG_20220928_224005.jpg
Gotowy "trzon", ośka wróciła na swoje miejsce
IMG_20220928_225648.jpg
Wkładka gotowa do kolejnych prac. Raczej nie będę szukał u żony lakieru o odpowiednim odcieniu i wskazówka w takim stanie trafi pod szkło.
IMG_20220928_230550.jpg
W kolejnych dniach lub miesiącach, dzięki ściągnięciu pomysłu od Arthka, będę mógł zweryfikować prędkość na liczniku z prędkością na GPS. Nastawiony jestem na wprowadzanie korekt w kształcie włosia, aby osiągnąć poprawne wskazania. Plan minimum to idealne wskazanie przy prędkości z zakresu 60-70 km/h. Po tych czynnościach licznik będę mógł zakryć nową ramką.
Nie pamiętam gdzie nabyłem je parę lat temu, ale ramki mam dwie różne. Z rozmowy z arthkiem i mojej ulotnej pamięci kojarzę że miedziane ramki występowały. Może ktoś potwierdzić lub zaprzeczyć?
IMG_20220927_203013.jpg
Ciekawym tematem jest też przełożenie licznika. Widząc zapis 1:1000 wyobrażałem sobie że linka musi kręcić się z prędkością 10 000 obrotów na godzinę, aby licznik wskazywał 10 km/h. Przed przeróbką zabrałem do pracy 3 liczniki aby potwierdzić lub zaprzeczyć takim założenia i przy okazji sprawdziłem prędkość obrotowa mojej starej wkrętarki.
Niestety prędkość w okolicach 1300 obr/min dawała około 60km/h. Coś czuję że to przełożenie jest liczone sumarycznie. Może na wiosnę postaram się wyliczyć lub zmierzyć 3 rzeczy. Obroty koła vs obroty wałka napędu licznika vs wyświetlana prędkość. Jak na moje możliwości związane z posiadaniem wolnego czasu może być ciężko. Ale z chęcią empirycznie poznał bym ta zależność bez potrzeby liczenia obwodu koła, przełożenia napędu i przełożenia licznika.
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.