Mam na imię Rafał, jestem nowym na tym forum. Pisze do Was z Milicz (dolnośląskie).
W bieżącym roku odziedziczyłem w rodzinie motor OSA M52 po wujku z przebiegiem nieco ponad 13 tys km. Typ M52; Nr ramy 011617; Typ silnika S33; Nr silnika ....., pojemność skokowa 173 cm, moc 8/1800, ciężar właściwy 130 kg, rok budowy 1965 - dane z oryginalnej tabliczki znamionowej!
Był jego jedynym właścicielem od nowości. Zakupił go w 1965 roku. Z opowiadań wuja słyszałem, że przez długie lata OSA służyła mu w codziennych "młodzieńczych" harcach. Czy to w dojazdach do pracy, z kolegami na piwko, czy najzwyklejsze randki
Czasy obecne - w bieżącym roku OSA zmieniła właściciela - pozostałem jego drugim właścicielem! Przeszedłem proces opinii rzeczoznawcy, zgłosiłem pojazd do Konserwatora Zabytków i otrzymałem Białą Księgę, następnie przeszedłem badanie techniczne i ponownie zarejestrowałem motor w Wydziale Komunikacji, ale już jedynie na zabytek!
Co najważniejsze ogólny stan pojazdu oceniany jest na dobry, OSA na chodzie, pali jeździ! Jest oczywiście kilka mankamentów i nierozwiązanych tematów, dlatego po namowie Jarka Wieczorka i Endrju Endrju podjąłem się wstąpić i prosić Was, Drodzy forumowicze OSOMANIA.pl o doradztwo i pomoc w przywróceniu blasku kolejnej OSie na naszych polskich drogach:)
Mam nadzieje ze przyjmiecie mnie w swoje szeregi i pomożecie?
Przed tygodniem oddałem OSE na warsztat. Mam pierwsze sygnały, czego będę potrzebował (lista jest dość spora, ale czego sie nie zrobi dla naszej OSKi:)
1. Śruby przedni błotnik - 4 szt.
2. Listwa przedniego błotnika chlapacz - szt. 1
3. Kratka GRZEBIEŃ (prawy + lewy)
4. Pokrywa schowka
5. Zamek schowka + osłona + przesówka
6. Gumy podnóżek
7. Śruby kolanka - szt. 2
8. Gumy nóżek zmiany biegów - szt. 5
9. Gumy rączek kierownicy - szt. 2
10. Kedry komplet
11. Listwa podnóżek (prawa i lewa)
12. Szkło lampy tył - STOP+POSTÓJ