Rejestracja zabytkowego motocykla

Luźna dyskusja na różne tematy.

Re: Rejestracja zabytkowego motocykla

Postprzez towot » piątek, 3 czerwca 2011, 11:47

Zgadzam się, że sąd oddalając wniosek o zasiedzenie musi uzasadnić swoje stanowisko. Jeśli oddali go na podstawie, że pojazd był faktycznie kupiony od innej osoby, tylko, że bez pisemnej umowy i zostanie to wpisane w uzasadnieniu, to będzie to dla nas prawie dobra informacja. Piszę "prawie", bo znając naszych urzedników, to na 90% stwierdzą, że uzasadnienie ich nie obchodzi, zaś ważne jest tylko to napisane jest w sentencji orzeczenia. A w sentencji będzie napisane jak wół, że na podstawie art.... kodeksu cywilnego oddalono wniosek o stwierdzenie zasiedzenia.
Mam nadzieję mwasiu, że masz rację ale staram się rozważyć wszystkie mozliwości, aby być przygotowanym na odparcie często absurdalnych argumentów urzędników.
W związku z Twoim postem, mam pytanie czy na pewno wystarczy faktura ze zwykłego złomowiska, a nie z licencjonowanej stacji demontażu pojazdów???
towot

Postprzez picek » piątek, 3 czerwca 2011, 16:34

Urzędy nie podważają wyroku sądu- największe są schody w samym sądzie gdyż takich spraw jest bardzo mało i sami nie wiedzą jak ten temat ugryźć. Każdy są będzie cię maglował z innej strony. Ja podpowiem ci jeszcze że na pierwszej rozprawie wspomnij aby sąd zwrócił się do policji o sprawdzenie numerów czy nie kradziony, ty nie masz takiej możliwości a sprawa się odwleka.
picek

Postprzez mucha68 » czwartek, 9 czerwca 2011, 21:40

Moja sprawa o zasiedzenie Osy,trwała 2 lata,i przegrałem,sąd argumentował to tym,że nie dopełniłem warunków zasiedzenia w dobrej wierze, nic nie dało odwołanie się do wyższej instancji,dopiero po zmianie prawa(rejestracja bez dokumentów) ,zarejestrowałem ją na żółte blachy .
mucha na osie

OSA M52-1965r.
VW T3 CARAVELLE-1981r.
ZAPOROŻEC ZAZ 968A-1976r.
mucha68

Postprzez mwasiu » piątek, 10 czerwca 2011, 11:47

@mucha68 widocznie tak było. Wystarczy nie spełnić którejś z przesłanek i orzeczenie będzie niekorzystne. To, że, jak rozumiem, nie wskazano innej formy nabycia własności w orzeczeniu podyktowane było tym, że stan faktyczny Twojego wejścia w posiadanie motocykla nie odpowiadał przepisom tzn. nie podpadał pod inny konkretny przepis mówiący o nabyciu własności.
Ważne, że udało się z żółtymi :)
Pozdrawiam
Maciek

Ojciec boso, matka boso, a syn Osą ...
============================================================
WFM OSA M52 64'
Zundapp DB 200 36'
SHL M11 62'
Romet Pony (motorynka) 87'
Skoda 1102 "Tudor" 52'
Alfa Romeo Alfetta 73'
mwasiu

Postprzez zakrzes » niedziela, 12 czerwca 2011, 15:38

mucha68 napisał(a):Moja sprawa o zasiedzenie Osy,trwała 2 lata,i przegrałem,sąd argumentował to tym,że nie dopełniłem warunków zasiedzenia w dobrej wierze, nic nie dało odwołanie się do wyższej instancji,dopiero po zmianie prawa(rejestracja bez dokumentów) ,zarejestrowałem ją na żółte blachy .

Witam,
mucha68 - jak zarejestrowałeś na żółte tablice bez dowodu własności? Zasiedzenie, to nic innego jak nabycie prawa własności a zarówno kiedyś, jak i teraz (po zamianie przepisów) dowód własności jest wymagany.
Pozdrawiam,
zakrzes
zakrzes

Postprzez mucha68 » wtorek, 14 czerwca 2011, 20:15

Właściciel OSY był kaput,więc odnalazłem jego córkę ,i z nią spisałem umowę.
mucha na osie

OSA M52-1965r.
VW T3 CARAVELLE-1981r.
mucha68

Postprzez mwasiu » wtorek, 14 czerwca 2011, 21:09

A córka nie miała stwierdzonego spadku po ojcu. I pewnie wyszło, że ojciec wydał motocykl a córka pisała umowę. W takiej sytuacji zasiedzenie nie było możliwe.

Nie chce się mądrzyć ale może wniesie to trochę jasności dla innych ...
Wszystko piszę w oparciu o wiedzę przekazaną przez mucha68 na forum. Być może niekompletną. Jednak jest ona na tyle kompletna żeby wysnuć wniosek:
Mogłeś to zrobić prościej. Wnieść za 50 zł wniosek o stwierdzenie spadku po ojcu. Miałeś do tego prawo bo posiadałeś interes prawny. Córka nabyłaby spadek, a Ty od niej kupiłbyś Osę. Dowód + postanowienie + umowa i dostałbyś białe blachy.
Pytanie tylko czy warto. Ja gram w żółte :)
Pozdrawiam
Maciek

Ojciec boso, matka boso, a syn Osą ...
============================================================
WFM OSA M52 64'
Zundapp DB 200 36'
SHL M11 62'
Romet Pony (motorynka) 87'
Skoda 1102 "Tudor" 52'
Alfa Romeo Alfetta 73'
mwasiu

Postprzez mucha68 » piątek, 17 czerwca 2011, 19:59

Gdy ja próbowałem rejestrować swoją OSĘ ,nie możliwości rejestracji bez papierów,poza tym wtedy nie znałem historii swojej OSY ,ani nie wiedziałem kto był jej właścicielem,OSA była po prostu znaleziona,potem znalazłem córkę właściciela,i spisałem notarialnie oświadczenie tej pani że OSA została porzucona,a ona nie rości żadnych pretensji ,ale sąd i tak nie dopatrzył się w tym dobrej wiary :( , i ch.j bombki strzelił.Ostatnia sprawia była już po zmianie prawa,i miałem ich w d...e. :lol: ,wtedy dopiero spisałem z panią umowę k/s,i zarejestrowałem bez problemów. :D
mucha na osie

OSA M52-1965r.
VW T3 CARAVELLE-1981r.
mucha68

Postprzez Maćku » sobota, 7 stycznia 2012, 22:59

To mój pierszy post na forum więc serdecznie wszystkich witam!

Pierwszy post i niestety z problemem...
ładnych kilka lat temu zakupiłem moją pierwszą Osę, była bez dowodu rej. i OC ale dogadałem sie ze sprzedającym ( starszym panem ) że spiszemy umowe K-S.
W wydziale komunikacji i stacji diagnostycznej też nie było problemów i tak zarejestrowałem skuter na normalnych białych blachach. Zaraz po tym Osa zaczęła przechodzić gruntowny remont, który trwa niestety do dzisiaj
Niestety w euforii zupełnie zapomniałem o wykupieniu obowiązkowego OC. Po przeglądnięcu całego internetu i przeczytaniu wszystkich ustaw, łącznie z obowiązującymi karami nie wiem co robić
Czy po tych kilku latach ubezpieczyć pojazd jak gdyby nigdy nic?! czy może złomować zeby pozbyć sie dowodu ( pozostawiająć oczywiście motor ) W końcu skończe remont i normalnie będę chciał Osą jeździć.
Czy ktoś z Was miał podobny kłopot? Będę wdzięczny za pomoc
2x Osa M52
Lambretta 125 LD
Lambretta 150 Li
WSK Sport W2 S2
Maćku

Postprzez bitels » niedziela, 8 stycznia 2012, 08:41

Nie będziesz miał kłopotu ,osa jest pojazdem historycznym w myśl ustawy o ubezpieczeniach obowiązkowych (40 lat) a taki pojazd ubezpieczamy wtedy jak chcemy go wprowadzić do ruchu.Najkrótszy okres takiego ubezpieczenia to jeden miesiąc.
Jeżeli do dzisiaj się nie zgłosił do ciebie fundusz gwarancyjny to się już nie zgłosi :D
Ja w tamtym roku zarejestrowałem SHL-kę i oczywiście nie opłacałem OC bo wiedziałem że, nie będę jeździł.Nie minęło 2 miesiące a w skrzynce znalazłem wezwanie do zapłaty dla funduszu gwarancyjnego 400 paru złotych kary za brak OC. Szybki telefon ,okazało się ,że u nich w dokumentach jest 1991 nie 1961. Kazali przesłać skan dowodu rejestracyjnego i po sprawie.
Napisz jak zarejestrowałeś bez dowodu rejestracyjnego.

Ale to było na tym forum trąbione trzeba korzystać z opcji szukaj.
M 52 + Kilka innych polskich motocykli i motorowerów.
bitels

Postprzez siwy-sg » niedziela, 8 stycznia 2012, 11:42

panowie troche z innej beki. czytam i czytam odnosnie prawa wlasnosci. generalnie jak rozumiem, motocykl to przede wszystkim rama z numerami. do niej nalezy dowod i reszta papierow. wiec jak moze wygladac temat nabycia wlasnosci jesli przez aledrogo kupiles rame z numerami. masz namiary na sprzedajacego i potwierdzenie maila zakupu przez aledrogo. czy nie jest to podstawa do tego ze nabyles glowny element pojazdu do ktorego odnosi sie cala ewidencja, co po np. 3 latach daje mozliwosc zasiedzenia, tym bardziej ze starasz sie powrucic pojazd do stanu uzytkowania chili dzialam w dobrej intencji. jak to widzicie?
BZZYKAM NA OSIE PO MOJEJ SZOSIE...

WFM OSA M50 1960
WFM OSA M50 1962
WFM OSA M52 ?
MZ ES 250/0 JASKOLA 1960
CITROEN CX 25 GTI TURBO 2
siwy-sg

Postprzez kpt-bomba » niedziela, 8 stycznia 2012, 13:42

Bitels,czy napewno to się tyczy nawet pojazdów na białych tablicach? firmy ubezpieczeniowe mówią co innego ,podobno muszą mieć zólte tablice ,wtedy mozna nie placic oc ,albo placic czasowe.
Tomasz Grzegorczyk tel 888197233
33xOSA.31xWFM M06.Wózek WFM Osy.6xGazela.Peugeot Bima.Terrot ETD,EP,L175, FLG250,2xHCTL,HDL,RGSTA,VMS.Griffon175.Triumph Bonneville.AJS M20.Wiatka. 2xCezeta502.Heinkel102A1.MotobecaneC45B,2xU2C,C45S.Magnat Debon M3l,M347,M4td,VMS.2xStarlette.
Citroen-DS19,SM-Maserati
kpt-bomba

Postprzez towot » niedziela, 8 stycznia 2012, 14:21

Zgodnie z art. 29 ust. 1 pkt 1 ustawy z dnia 22 maja 2003 r. o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym I Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych - Dz. U. Nr 124, poz. 1152, z późn. zm. (http://www.teida.pl/media/documents/ust ... eniach.pdf) posiadacz pojazdu jest obowiązany zawrzeć umowę ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych najpóźniej w dniu rejestracji pojazdu mechanicznego, z wyjątkiem pojazdów historycznych. Co należy rozumieć przez zwrot "pojazd historyczny" w rozumieniu ww. ustawy wyjaśnia art. 2 ust. 1 pkt 11 m. in. litera c - pojazd mający co najmniej 40 lat. W odniesieniu do pojazdów 40 letnich jest to jedyny warunek i gadanie jakichś głupot o wymogu posiadania żółtych tablic w odniesieniu do 40 latków jest albo robieniem ludzi w balona, albo niezrozumieniem przepisu, albo nieznajomością prawa.

Do kolegi Maćku: Przyłączam się do prośby bitelsa o informację dot. rejestracji bez dowodu i oczywiście zapraszamy do powitalni, a tam kilka słów o sobie i najlepiej fotka sprzęta.
towot

Postprzez Maćku » niedziela, 8 stycznia 2012, 17:42

jeszcze raz witam i dziękuje wszystkim za szybką interwencję.
Odgrzebałem papiery i jest tak: Osę zarejestrowałem w 2001 roku, ( czyli podczas rejestr. miała 36 lat ) być mozę w rejestracji bez dowodu pomogło to, że motor był już kiedyś zarejestrowany w tym samym WK. Wyjaśnia to też informacja na odwrocie mojej umowy: na podstawie posiadanych rejestrów pojazdów potwierdza zapis o właścicielu pojazdu i numerze rejestracyjnym zawartym w umowie kupna sprzedaży
Czyli dalej mam problem?

Jak tylko zorganizuje jakieś zdjęcia od razu wracam do powitalni.
Pozdrawiam Maciek
2x Osa M52
Lambretta 125 LD
Lambretta 150 Li
WSK Sport W2 S2
Maćku

Postprzez kpt-bomba » niedziela, 8 stycznia 2012, 18:14

dzięki Towot za olśnienie. na początku nie wiedzialem o co chodzi Ci z tą literką c ale przeczytałem ustawę i faktycznie punkt c mówi ,ze pojazd mający 40 lat automatycznie nabiera statusu poj .historycznego. swoją drogą napiszę do funduszu gwarancyjnego aby i oni konkretnie wypowiedzieli sie co o tym myślą i jak oni to interpretują. dzięki ,jeszcze raz,zwlaszcza ,ze mam pare sztuk zarejestrowanych zabytków i juz mi cięzko wyrobić na nie ,czasem nawet na wódę mi brakuje z tego powodu . żart.
33xOSA.31xWFM M06.Wózek WFM Osy.6xGazela.Peugeot Bima.Terrot ETD,EP,L175, FLG250,2xHCTL,HDL,RGSTA,VMS.Griffon175.Triumph Bonneville.AJS M20.Wiatka. 2xCezeta502.Heinkel102A1.MotobecaneC45B,2xU2C,C45S.Magnat Debon M3l,M347,M4td,VMS.2xStarlette.
Citroen-DS19,SM-Maserati
kpt-bomba

Postprzez towot » niedziela, 8 stycznia 2012, 18:33

Żart? Czasami czytając Twoje posty mam wrażenie, że to nie żart. :D
Bez urazy, ja też żartuję. Ale ja też faktycznie jakbym miał poopłacać wszystkie sprzęty, których nie używam, to też bym nie miał na... wódę. ;)
towot

Postprzez Maćku » niedziela, 8 stycznia 2012, 19:01

panowie ale te 40 lat w dniu rejestracji czy jak?!
w najlepszym wypadku podliczą mi 4 lata? :shock:
2x Osa M52
Lambretta 125 LD
Lambretta 150 Li
WSK Sport W2 S2
Maćku

Postprzez kpt-bomba » niedziela, 8 stycznia 2012, 19:08

nie .to chyba chodzi o wiek własciciela...
żart...ale swoją drogą ciekawe jak to dokladnie wyliczyc ,ja w tym roku zawarłem mumowe , na auto z 71roku ,ciekawe czy móglbym juz ,czy dopiero za rok będe mial prawo nie zawrzeć kolejnej...
Citroen-DS19,SM-Maserati
kpt-bomba

Postprzez Maćku » niedziela, 8 stycznia 2012, 19:31

nie. to chyba chodzi o wyrok w zawieszeniu...

tak wyliczysz http://www.ufg.pl/web/guest/oplaty-karne
2x Osa M52
Lambretta 125 LD
Lambretta 150 Li
WSK Sport W2 S2
Maćku

Postprzez bitels » poniedziałek, 9 stycznia 2012, 09:06

A tak swoją drogą jakim cudem wydział komunikacji wydał Ci dowód rejestracyjny bez okazania umowy OC??? Podstawą jego wydania jest skopiowania przez nich OC i włożenie go do akt pojazdu.
U mnie w wydziale komunikacji musiałem się godzinę z nimi kłócić że go nie muszę mieć, po czym wrócić do domu druknąć ustawę o ubezpieczeniach . Jak dopiero poczytali to w końcu z łaska wydali mi dowód bez OC.
M 52 + Kilka innych polskich motocykli i motorowerów.
bitels

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Offtopic