Rejestracja zabytkowego motocykla

Luźna dyskusja na różne tematy.

Re: Rejestracja zabytkowego motocykla

Postprzez arthek » czwartek, 19 lipca 2012, 14:05

Osłabia mnie to WK.
Jutro odbiorę dokument.
Z tego co się dowiedziałem przez telefon, to to ,że wszystkie dokumenty złożone przeze mnie do rejestracji motocykla muszą pozostać w WK do czasu uprawomocnienia się tej decyzji , więc nie wiem jak będzie ze skanem.
Jutro dam znać.
Osa M52 -65r, M52-63 r
arthek

Postprzez marso » czwartek, 19 lipca 2012, 18:11

Ja zanim cokolwiek oddam urzędasom najpierw skanuję by mieć w razie czego jako dowód, a tak urząd weźmie papier zginie i po ptoptach...
OsaM52 63,64r.
marso

Postprzez mwasiu » czwartek, 19 lipca 2012, 21:41

Nie mają do tego prawa bo właśnie Ty chcesz żeby decyzja się nie uprawomocniła!
Jeżeli nie będą chcieli Ci oddać dokumentów (ich kopii) to idż do naczelnika i zażądaj uzasadnienia na piśmie! Świetnie jakby Ci napisali w uzasadnieniu że nie dadzą kopii dopóki się decyzja nie uprawomocni.
Takie postępowanie jest niedopuszczalne bo zamyka Ci prawo do drugiej instancji!
Zapowiedz że będziesz skarżył decyzję do SKO i mają Ci wydać kopie złożonych dokumentów.
W razie czego dzwoń do mnie to Cię pokieruje.

Jak Ci nie dadzą to im, przepraszam bo się uniosłem, przypierd...y.

Z drugiej strony marso ma racje. Zawsze robi się kopie składanych dokumentów. Ale nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem.
Pozdrawiam
Maciek

Ojciec boso, matka boso, a syn Osą ...
============================================================
WFM OSA M52 64'
Zundapp DB 200 36'
SHL M11 62'
Romet Pony (motorynka) 87'
Skoda 1102 "Tudor" 52'
Alfa Romeo Alfetta 73'
mwasiu

Postprzez arthek » czwartek, 19 lipca 2012, 22:53

Dzięki wszystkim za wsparcie.
Jutro idę do WK odebrać odmowę i kopię złożonych dokumentów.
Będę się odwoływał do SKO , dzięki wsparciu naszego forumowego kolegi.
Obyście mieli rację ;)
Osa M52 -65r, M52-63 r
arthek

Postprzez arthek » piątek, 20 lipca 2012, 10:00

Właśnie wróciłem z WK z odmową rejestracji Osy.
Kopię złożonych dokumentów otrzymałem ale dopiero wówczas jak poprosiłem o wydanie na piśmie decyzji odmownej wydania kopii dokumentów z jej uzasadnieniem .
Skrót uzasadnienia odmowy:
....Pan Artur ..... ( czyli Ja ;-) ) do wniosku o rejestrację pojazdu zamiast dowodu rejestracyjnego , dołączył oswiadczenie o jego braku, natomiast jako dowód właśnosci dołączył jedynie umowę k-s zawartą z Wiktorem ..... na którego pojazd nie był rejestrowany ( od tej osoby kupiłem Osę ) . Ponadto z rozmowy z Panem Arturem ...wynika ,że nie posiada on innych dokumentów ( umów) potwierdzajacych fakt przeniesienia własnosci przedmiotowego pojazdu.
W trakcie prowadzonego postępowania ustalono, ze pojazd nie był zarejestrowany na Pana Wiktora...., lecz był zarejestrowany na rzecz innej osoby,( której danych nie udało się ustalić) i tym samym wydany był jego dowód rejestracyjny ( utracony przez pana Wiktora....).W zwiazku z tym dołączony do wniosku o rejestrację dowód własności pojazdu , nie można uznać za kompletny.
...W związku z niekompletnym dokumentem własnosci , dołączonym przez pana Artura ....... do wniosku o rejestrację pojazdu oraz nieuzupełnieniem go w trakcie postępowania administracyjnego, brakiem możłiwości jednoznacznego wyjaśnienia stanu prawnego dotyczącego własności pojazdu oraz brakiem możliwości potwierdzenia danych pojazdu w poprzednim organie rejestrujacym należało odmówić rejestracji pojazdu.

To tak w dużym skrócie bo uzasadnienie ma 5 stron A4 !
W tym czasie ( od lutego do dzisiaj ) otrzymałem z WK chyba z 12 pism o postępach w toczącym się postępowaniu rejestracyjnym mojej Osy ........
Osa M52 -65r, M52-63 r
arthek

Postprzez arthek » piątek, 27 lipca 2012, 10:09

Właśnie wróciłem z WK gdzie złożyłem odwołanie od decyzji odmowy rejestracji mojego Owada.
Pan , który "załatwiał" moją sprawę dot. rejestracji , sprawiał wrażenie lekko zdziwionego ,że się odwołuję.
Zabrałem kopię złożonego odwołania wraz z podpisem przyjęcia go przez WK.
Pozostaje teraz czekać na decyzję SKO.
Jestem dobrej myśli dzięki naszemu forumowemu koledze Mwasiu, który ten optymizm mi zaszczepił.
Chciałem przy okazji podziękować mu na łamach forum za "opiekę" prawną i za wszelką dotychczasową pomoc.
Dziękuję.
Osa M52 -65r, M52-63 r
arthek

Postprzez marso » piątek, 27 lipca 2012, 14:59

Kolega mwasiu to równy gość!
Pozwólcie, że i ja na łamach naszego forum mu podziękuję nie tylko za pomoc, ale za to że miałem tą przyjemność osobiście go poznać.
Maćku jeszcze raz dzięki!
OsaM52 63,64r.
marso

Postprzez arthek » wtorek, 14 sierpnia 2012, 11:09

Otrzymałem pismo ( do wiadomości) z WK w Kielcach , jakie przesłali 1.08.12 do SKO wraz z moim odwołaniem.
W piśmie skierowanym do SKO, WK w Kielcach podtrzymał swoje stanowisko co do zasadności odmowy rejestracji mojej Osy.
Nadal liczę na to ,że w SKO nie pracują ludzie z "ograniczonym pojmowaniem przepisów" i tym razem sprawa zostanie załatwiona pomyślnie.
Osa M52 -65r, M52-63 r
arthek

Postprzez mwasiu » wtorek, 14 sierpnia 2012, 12:25

Arthek taka procedura.

Panowie bardzo dziękuję za ciepłe słowo.
Z niektórymi z Was miałem okazję poznać się osobiście co mnie niezmiernie cieszy.
Mam nadzieję, że niebawem spotkamy się w szerszym gronie, a nasze spotkania i przyjaźnie zawiązane na tym forum będą przez nas pielęgnowane.
Pozdrawiam
Maciek

WFM OSA M52 64'
Zundapp DB 200 36'
SHL M11 62'
Skoda 1102 "Tudor" 52'
Alfa Romeo Alfetta 73'
mwasiu

Postprzez Paddi » czwartek, 23 sierpnia 2012, 19:50

Witajcie,

sprawy z rejstracja Osy w niemczech niestety sie wpierw mocno wydulzyly i sie zle skonczyly. Problemow jest trzech: po pierwsze Osa nigdy nie byla w niemczech zarejstrowana, z tego wzgladu potrzceby jest calkowity przeglad techniczny (t.z. "Vollabnahme"). Koszta okolo 100 euro. Problem numer dwa jest ze Osa nie ma kierunkowskazow, potrzcebna jest zgoda rzeczoznawcy i gluwnego uzednika. Problem numer trzy, i to na prawde problem: zeby moc Ose zarejstrowac, potrzebny jest wart decybelowy z jazdy Osy. Punkt kosztu ustalenia tej wartosci ze specjalnym mikrofonem, wynajem toru i gosciem ktory miezy to okolo 700 euro.

Dla tego zdecydowalem ze Ose zarejstruje w Polsce i bede nja jezdil w niemczech i w Polsce. Tak mi nawet facet radil ktory wyliczyl jakie koszta rejstrowanie Osy w niemczech mnie by zalaly.

Planuje wybrac sie do Gdyni za tydzien i tak do konca nie wiem czy wszystkie wymagane dokumenty mam. Rozmawialem z Pania konserwator z Gdanska, z jej opini (wyslalem jej wszelkie skany moich dokumentow) wynika ze Osa moze smialo jezdic w niemczech i nie ma zadnch zastrzezen.

Mam takie dokumenty:
- byly dowod rejstracyjny bylego wlasciciela z 2009 r.
- umowa kupna-sprzedazy
- zawiadomienie konserwatora (Osa zostala wpisana do ewidencji zabytkow)
- karta ewidencyjna zabytkow ruchomych techniki z ekspertyza rzeczoznawcy + wkladka do karty (zdiecia itd.)

Teraz mam jesczce dwa pytania: Wystarcza, ze po prostu ide do uzadu miasta (w Gdyni) i razem ze wszystkimi dokumentami uzadniczka wydaje mi nowy dowod rejstracyjny i tabliczke (zolta?!)? Czy musze tabliczke gdies wpierw kupic? :oops: Jak to wyglada z przegladam technicznym? Czy Osa jako zabytek (biala karta) musi miec przy rejstraci jescze ekstra ekspertyze z warsztatu?

pozdrawiam :)
- Osa M52 z 1965 r.
- Ducati Paul Smart 1000 z 2006 r.
Paddi

Postprzez dyszkin » niedziela, 26 sierpnia 2012, 19:41

z tego co się orientuję to mając żółte czyli zabytkowe blachy musisz mieć każdorazowo zgodę Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków na przekroczenie granicy zabytkowym pojazdem... Więc jak zamierzasz jeździć OSĄ w Niemczech to musisz mieć to na uwadze...
OSA M52 z 1965 r.
dyszkin

Postprzez Paddi » poniedziałek, 27 sierpnia 2012, 09:52

Dzienki za info, tak taka zgode moge dostac na trzy lata.
Mialem jednak na mysli czego musze przy samej rejstraci przeszcegac, n.p. gdzie mozna kupic tablice itd.
- Osa M52 z 1965 r.
Paddi

Postprzez towot » poniedziałek, 27 sierpnia 2012, 20:32

Tablicę rejestracyjną dostajesz podczas rejestracji w wydziale komunikacji... oczywiście musisz za nią zapłacić.
A w Niemczech skąd się bierze tablice rejestracyjne?
towot

Postprzez Paddi » poniedziałek, 27 sierpnia 2012, 21:03

Aha, to dobrze! :-) W niemczech trzeba wpierw zarejstrowac w urzadzie, potem z numerem rejestracyjnym do sklepu z tablicami, tam tocza indywidualna tablice. Potem znow do urzadu gdzie sie dostaje "naklejki" na tablice, teraz mozna je motowac.
Musze miec przy rejstracji ocene techniczna, czy ona jest zbedna, gdy mam biala karte?
- Osa M52 z 1965 r.
Paddi

Postprzez towot » poniedziałek, 27 sierpnia 2012, 21:12

W polskich wydziałach komunikacji lepiej mieć więcej niż nie mieć, bo wszechwładna pani urzędniczka pokaże Ci gdzie Twoje miejsce! :twisted: U nas jeśli chcesz mieś tablicę z indywidualnym numerem musisz poczekać na jej produkcję i wydanie, ale zwykłe wydają od ręki, zwykle z zapasów jakie akurat posiadają.
towot

Postprzez mwasiu » sobota, 1 września 2012, 00:02

Widać że chłopaki nie sprowadzali samochodu z Niemiec.
Paddi u nas idziesz z papierami, a najlepiej jak masz ich całe mnóstwo, do Wydziału komunikacji. W śród tych papierów musisz mieć przegląd i pokwitowanie opłaty za dowód rejestracyjny i tablice. Tam gdzie u Was czyli w Niemczech wydają dowód rejestracyjny u nas od razu z nim wydają tablice. U was zamiast tablic dostaje się karteczkę z numerem, który tłoczy na tablicy Pan w punkcie dorabiania kluczy i tablic rejestracyjnych. U Was z tablicą wraca się do Wydziału komunikacji żeby urzędnik nakleił hologram. U nas tablice wydają z hologramem.
Pozdrawiam
Maciek

WFM OSA M52 64'
Zundapp DB 200 36'
SHL M11 62'
Skoda 1102 "Tudor" 52'
Alfa Romeo Alfetta 73'
mwasiu

Postprzez Paddi » niedziela, 9 września 2012, 17:15

Witajcie!

Dzienkuje za wasza pomoc, Osa uzyskala tablice i jest zarejstrowana :) Niestety tuz po wycieczce do Polski zachorowalem i dopiero dzis pierwsza jazde mialem. Ale o tym juz w innym watku! ;)

hej!
- Osa M52 z 1965 r.
Paddi

Postprzez arthek » wtorek, 18 września 2012, 12:02

Otrzymałem dziś pismo z SKO w Kielcach .
W piśmie SKO, podtrzymało stanowisko WK w Kielcach co do zasadności odmowy rejestracji mojej Osy.
Temat ( mój) do zamknięcia .
Ostatnio edytowano wtorek, 18 września 2012, 21:33 przez arthek, łącznie edytowano 1 raz
Osa M52 -65r, M52-63 r
arthek

Postprzez towot » wtorek, 18 września 2012, 20:00

A czy mwasiu nie wspominał o skardze do WSA?
towot

Postprzez arthek » wtorek, 18 września 2012, 21:33

Tak, wspominał.
Nawet SKO napisało mi o takiej ewentualności w uzasadnieniu podtrzymania decyzji WK w Kielcach.
Teoretycznie w ciągu 30 dni mogę zaskarżyć ich decyzję do WSA .
Przyznam ,że całkowicie zdaję się w tej materii na kolegę Mwasiu ze względu na to ,że jeżeli chodzi o prawo to poruszam się w nim jak "ślepy we mgle ".
Wszystko wskazuje na to ,że jedyna droga to zasiedzenie w sądzie..... :(
Osa M52 -65r, M52-63 r
arthek

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Offtopic