Witam wszytkich forumowiczów :)

Witam wszytkich forumowiczów :)

Postprzez szczekiev » środa, 9 kwietnia 2014, 10:25

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów!!!
Mam na imię Piotrek, 28 lat, mieszkam w Skierniewicach i jestem posiadaczem Osy M52 z 1964r. Trafiłem na to zaj...te forum, trochę sobie poczytałem i pooglądałem wasze sprzęty no i postanowiłem się zarejestrować i przywitać :)
Moją Osę kupiłem przypadkiem jakieś 12 lat temu, za śmieszne jak na dzisiejsze czasy pieniądze :) Była porozbierana, ale praktycznie kompletna i została poskładana przez mojego ojca i uruchomiona. Jej oryginalny kolor to był taki bladoniebieski z odcieniem jakby szarości, ale była pościerana, porysowana i rdzewiała, więc ojciec pomalował ją (a w zasadzie zabezpieczył) na "bladożółto" co widać na zdjęciach. Koła były wypiaskowane i zabezpieczone podkładem ze 4 lata temu bo strasznie zardzewiały. W tym roku sprzedałem swoje suzuki GSXR 750 i postanowiłem wyremontować Osę. Udało mi się ją w tym miesiącu zarejestrować (dostałem próbne numery i miękki dowód, czyli chyba mogę napisać, że się udało :) ) Opłaciłem OC, teraz muszę tylko zrobić przegląd, odebrać właściwy dowód i tablice i... zaczynam remont :D (dodam tylko, że po przesiadce ze sportowego motocykla frajda z jazdy takim klasykiem jest niesamowita)
Rama i elementy metalowe mam zamiar dać do piaskowania, skorupa , błotnik i osłony do lakiernika (jeszcze się zastanawiam nad kolorem). Kratki, uchwyty, kierownica itp. do chromowania. Silnik w zasadzie chyba ok, ale muszę go rozebrać i uszczelnić, wymienić sprzęgło itp. itd. Siedzenie też by się przydało wymienić... trochę będzie z nią roboty :D
Fajne jest to forum, można się bardzo dużo dowiedzieć i poradzić w razie potrzeby :)
Pozdrawiam wszystkich "osiarzy"
Załączam kilka fotek osy przed remontem.

20140408077.jpg
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
szczekiev

Re: Witam wszytkich forumowiczów :)

Postprzez Halcik » środa, 9 kwietnia 2014, 12:35

Wygląda fajnie, gratulację "nowej" pasji :) Mamy do siebie niedaleko więc może kiedyś uda się nam spotkać na osach
Osa m50 (1959)
Osa m52 (1965)
halcik1@o2.pl
Halcik
Moderator

Postprzez szczekiev » środa, 9 kwietnia 2014, 23:05

Jak tylko osa zacznie jeździć na poważnie i będzie chociaż trochę sprawdzona to z miłą chęcią :) Mam zamiar nią właśnie sobie "podróżować" po okolicy, a Kutno niedaleko :)
szczekiev

Postprzez marso » czwartek, 10 kwietnia 2014, 10:50

Witaj w naszym roju.
Dzięki za fotki w tym również tabliczki znamionowej, a jeśli masz też jakieś stare zdjęcia z epoki to podsyłaj zamieścimy w odpowiednim miejscu.
Pozdro.
OsaM52 63,64r.
marso

Postprzez szczekiev » czwartek, 10 kwietnia 2014, 22:17

Jak poczytałem sobie trochę forum i obejrzałem trochę zdjęć tu dostępnych , to nie powiem... poczułem, że się ze 20 lat za poźno urodziłem :D
Pytałem właściciela jak teraz umowę nową sobie spisaliśmy czy nie ma jakichś zdjęć, ale niestety lipa... choć obiecał, że przejrzy albumy i wygrzebie mi nowy zapsowy napęd licznika tzw. "ślimacznicę"? bo podobno jak się szybko jeździło to się wyrabiały :) Jak coś będę miał to chętnie podrzucę, zobaczymy może coś się znajdzie :)
szczekiev

Postprzez marso » piątek, 11 kwietnia 2014, 14:08

Ok. Dzięki.
OsaM52 63,64r.
marso

Postprzez bodek » piątek, 11 kwietnia 2014, 20:00

Na oko całkiem zdrowa i kompletna. Nic tylko gratulować.
bodek

Postprzez mpwit » poniedziałek, 21 kwietnia 2014, 19:33

Witaj Piotrku na naszym forum!
Gratuluję pięknie zachowanej Osy. Zastanawia mnie tylko, jak mogłeś ją zarejestrować bez przedłożenia potwierdzenia dokonania przeglądu technicznego. Czyżby Twój WK zezwalał na coś takiego? :shock:
Osa M52 1964
Yamaha Virago XV750 1992
Komar MR 232 1966
Komar Mr 2320 1969
Prototypowa przyczepka motocyklowa oprac. w Z.D. PREDOM Białystok Typ P/LOO 1970 r. - nr fabr.1
Przyczepki motocyklowe Niewiadów Typ 31 1971 i 1972 (3 szt.)
Przyczepka motocyklowa Delfin II
Przyczepka motocyklowa Pav-40
mpwit

Postprzez szczekiev » środa, 23 kwietnia 2014, 19:20

Witam
w WK (na początku kwietnia) dostałem dowód i tablice tymczasowe (ważne przez miesiąc). W tym czasie trzeba zrobić przegląd i opłacić OC i dopiero z tymi "kwitami" idzie się po właściwy tzw. "twardy" dowód i tablice. Osę zarejestrowałem na podstawie umowy kupna-sprzedaży i opini rzeczoznawcy. Ponieważ osa była wyrejestrowana przed 1990 rokiem rzeczoznawca musiał potwierdzić numery ramy, zrobił parę zdjęć i napisał tzw. "opinię techniczną" potrzebną dla WK w celu "przywrócenia pojazdu do ruchu" czy jakoś tak.
Z tego miejsca chciałbym podziękować bardzo miłym i pomocnym paniom z WK w Skierniewicach :)
OC opłaciłem od razu, a na przegląd może uda mi się dojechać w tym tygodniu, bo ciągle coś - sprzęgło, gaźnik, zapłon, tu cieknie tu puka i tak w koło, ale już jest coraz lepiej :lol:
szczekiev

Postprzez marso » czwartek, 24 kwietnia 2014, 10:20

No co kraj to obyczaj u nas rzeczoznawca nie był potrzebny w identycznym przypadku czyli był dowód wyrejestrowanej Osy i umowa z właścicielem...
OsaM52 63,64r.
marso

Postprzez szczekiev » czwartek, 24 kwietnia 2014, 10:57

Ja nie miałem niestety starego dowodu (podobno zabrali w WK przy wyrejestrowaniu) ani starej tablicy z rejestracją, na błotniku też nie było nr. Właściciel pamiętał początek tej rejestracji no i z pomocą miłej pani z WK znalazła się teczka pojazdu
szczekiev

Postprzez marso » czwartek, 24 kwietnia 2014, 12:12

A to co innego jak nie miałeś starego dowodu to zrozumiałe...
Ważne, że udało się Oskę zarejestrować.
Gratulacje.
OsaM52 63,64r.
marso

Postprzez mpwit » poniedziałek, 28 kwietnia 2014, 00:20

szczekiev napisał(a):Witam
w WK (na początku kwietnia) dostałem dowód i tablice tymczasowe (ważne przez miesiąc). W tym czasie trzeba zrobić przegląd i opłacić OC i dopiero z tymi "kwitami" idzie się po właściwy tzw. "twardy" dowód i tablice. Osę zarejestrowałem na podstawie umowy kupna-sprzedaży i opini rzeczoznawcy. Ponieważ osa była wyrejestrowana przed 1990 rokiem rzeczoznawca musiał potwierdzić numery ramy, zrobił parę zdjęć i napisał tzw. "opinię techniczną" potrzebną dla WK w celu "przywrócenia pojazdu do ruchu" czy jakoś tak.
Z tego miejsca chciałbym podziękować bardzo miłym i pomocnym paniom z WK w Skierniewicach :)
OC opłaciłem od razu, a na przegląd może uda mi się dojechać w tym tygodniu, bo ciągle coś - sprzęgło, gaźnik, zapłon, tu cieknie tu puka i tak w koło, ale już jest coraz lepiej :lol:

No, to ja miałem podobną sytuację, jeśli chodzi o stan dokumentacji Osy, ale mój WK wymagał dołączenia do wniosku o rejestrację (czyt. tymczasową rejestrację) zaświadczenia o przeprowadzonym badaniu technicznym pojazdu. Powiedzieli, że nie mogą wydać tymczasowych tablic, bo nie znają stanu technicznego i mogę Osę zawieźć na przykład na lawecie do stacji kontroli i dopiero z adekwatnym zaświadczeniem ubiegać się o tymczasową rejestrację.
Potwierdza się fakt, że co urząd, to inna interpretacja ogólnych przepisów. Podobnie miałem kilka dni temu z odnawianiem paszportu dla syna, ale to już inna bajka.
Osa M52 1964
Yamaha Virago XV750 1992
Komar MR 232 1966
Komar Mr 2320 1969
Prototypowa przyczepka motocyklowa oprac. w Z.D. PREDOM Białystok Typ P/LOO 1970 r. - nr fabr.1
Przyczepki motocyklowe Niewiadów Typ 31 1971 i 1972 (3 szt.)
Przyczepka motocyklowa Delfin II
Przyczepka motocyklowa Pav-40
mpwit

Postprzez szczekiev » poniedziałek, 28 kwietnia 2014, 09:28

Wychodzi więc na to, że każdy wydział komunikacji to osobny "byt" i zależy jak i na kogo się trafi :) Na szczęście u mnie jest ok i normalnie da się wszystko załatwić, myślę że w dużej mierze zależy to od ludzi, którzy tam pracują. Dzisiaj idę odebrać normalny dowód i tablice, bo już wszystko pozałatwiałem z formalności. Wczoraj motor zdechł, ale będzie żył :)
szczekiev

Powrót do Powitanie