halcik napisał(a):Prace przy m52 wznowione. Na chwilę obecną silnik jest złożony i siedzi w ramie. Pierwsze próby odpalenia dały połowiczny sukces. Osa gada, ale coś ją boli. Dziś, po zarwanej nocce i analizie co może ją boleć, ponowie próbę odpalenia.
Trzymajcie kciuki
szczekiev napisał(a):szczerze mówiąc wątpię żebym kiedyś wrócił do platynek w osie"
arthek napisał(a):No ładna, ładna ta M52 , kolorek też fajny - "zazdraszczam "
arthek napisał(a):A ja jeżdże na oryginalnym zapłonie już 12 rok i nie narzekam - nie wiem co to zapłon w Osie
Na swojej cewce WN zrobiłem 20 tyś km , a ile ktoś wcześniej przede mną przejechał na niej to najstarsi górale nie wiedzą.
Podstawą przy zapłonie iskrownikowym jest zregenerowanie wszystkiego od podstaw.
U siebie przy remoncie silnika zrobiłem to tak:
Zdemontowałem cały osprzęt z płytki przerywacza.
Umyłem wszystko i potem weryfikacja części ( pomierzenie cewek , osi przerywacza )
Następnie regeneracja osi styków przerywacza ( dorobiłem nową z fosforobrązu o średnicy trzpienia dopasowanej do platynek ( polecam ELPROM) , WAŻNE: musi być zamocowana prostopadle do płytki przerywacza ( ja swoją zrobiłem wkręcaną ) i dopasowana do otworu w młoteczku przerywacza ( bez wyczuwalnego luzu promieniowego)
Zamontowałem i ustawiłem cewki ( cewki po montażu , podczas pracy silnika muszą być jak najbliżej magnesów w kole magnesowym ) .
Założyłem wtedy jakieś polskie współczesne platynki , ustawiając je względem siebie i podpiłowując aby stykały się całą płaszczyzną.
Ważne aby oś na którą montuje się platynki , posmarować jakimś smarem grafitowym.
Całość po zmontowaniu działa po dziś dzień , jedynie raz w trakcie eksploatacji wymieniłem platynki na ELPROM - bardziej zapobiegawczo, bo są lepsze jakościowo.
NA tych pierwszych platynkach zauważyłem że szybciej zmniejszała się przerwa na stykach ( gorsze tworzywo sztuczne na ślizgacz młoteczka), na platynkach elpromu nie zaglądałem tam ze trzy lata.
W drugiej mojej M52 ( fenix) też mam tak zrobione i od 1500 km jest ok.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość